IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наближава ли краят на германското икономическо чудо?

Има основания да се смята, че Германия ще бъде засегната от нещо повече от цикличен спад, пише Матю Лин за MarketWatch

15:00 | 19.12.12 г. 21
Автор - снимка
Редактор
Наближава ли краят на германското икономическо чудо?

Второ, рецесията в еврозоната вече я застига. Икономики като италианската и испанската ще останат в рецесия за продължителен период. Италианската икономика се свива с 2% през тази година, а испанската – с 1,4%. Френската икономика е в стагнация. Така че не само търсенето на 60% от германския износ, което идва от останалия свят, ще затъне, но и онези 40%, които заминават за еврозоната, ще пострадат.

Наистина, вътрешното търсене може да поеме част от очертаващия се луфт. Но Германия никога не разви онзи тип икономика с кредитни карти, която позволи например на САЩ да се измъкнат от спада в световното търсене. Ако износът страда, доста невероятно е германските потребители да се явят като спасителен отряд.

Правителството също няма да го направи. Въпреки всичко, което може и да сте прочели, дългът на германското правителство е висок. На ниво от 82% от брутния вътрешен продукт той може да не е висок колкото италианския, но е сравним с този на Великобритания и е по-висок от испанския. Това не оставя никакво пространство за големи стимули от страна на държавата.

Трето, падежът на сметките за дълговата криза в еврозоната настъпва. До момента Германия не похарчи на практика и едно евро – само безкрайни поредици от съобщения и обещания.

Всъщност тя реализира печалба от средствата, които бяха използвани в спасителните програми за страните от периферията на еврозоната. За германското правителство заемането на средства от пазарите ставаше при по-ниски ставки, отколкото то изискваше от гръцкото и ирландското правителства като лихва по отпуснатите им заеми.

Това обаче не може да продължава. Рано или късно ще се наложи гръцкият дълг да бъде отписан, както и по-голямата част от италианския и испанския. Сметката ще бъде представена на Германия – или пряко по баланса на правителството, или в балансите на банките, които ще трябва на свой ред да бъдат спасявани. Това ще доведе до взрив на задълженията в период, когато икономиката се смъква в рецесия, и може дори да наложи орязване на правителствените разходи.

Инвеститорите ще видят в това ясно послание. Докато част от основните европейски борси като италианската и испанската изглеждат относително подценени, докато не бъдат преодолени политическите проблеми, германските активи изглеждат прекалени скъпи. Индексът DAX ще се срине, а цените на германските държавни облигации ще се понижат рязко, тъй като германските задължения стават очевидни.

Така че кой е големият залог сега? Германия, заключава Матю Лин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 11 години
Абсолютно точен анализ. Отнася се за след 5 години. Икономиката е инерционна система. Просто да слезете всички на земята. Всички развити страни си приличат по това, че имат ниска раждаемост. Да, но и другите вече имат такава и те ще се развият и ще си произвеждат германски стоки. Защо да ги внасят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
И като се събудил авторът, потен, потен, а двата пръста в контакта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
веста за смъртта на германия не е ли малко преждевремена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Малии Меркел сигурно обмисля самоубийство след като е прочела тази статия която е написана от поредния с кристално кълбо. Трябваше да напише и още една за великата Американска икономика и нейното светло бъдеще и още по-светлото на долара. Аз ще ви помогна да направите правилния избор купувайте долари не трябва да се допуска обезценка на долара и вярата в него трябва да е безгранична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
absfresh
преди 11 години
Голяма заблуда.Германия 2015 ще е на първичен и вторичен излишък. Дотогава се финансира на 0.6-0.9% ефективна лихва и икономисва по 60-70 милиарда годишно само от лихви, заради стабилните дцк-та, които предлага.Германия инвестира задължително над 3% от гдп-то си в научна и развойна дейност и това не е про или антициклична дейност, а продължаваща вече 40 години програма. Това, заедно със синдикалния отказ от високо заплащане на труда им гарантира най-ефективния труд на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още