fallback

Икономисти очакват скромен растеж на американската икономика и през 2013 г.

Съживяването на жилищния сектор ще движи ръста на американския брутен вътрешен продукт

21:21 | 17.12.12 г.

Икономиката на САЩ ще регистрира скромен растеж през 2013 г., подкрепена от съживяването на жилищния пазар, което вероятно ще успее да компенсира спада на бизнес инвестициите.

Това прогнозират 48 икономисти, анкетирани от Националната асоциация за бизнес икономика (National Association for Business Economics), предаде АП.

Резултатите от проучването показват, че през 2013 г. американската икономика ще нарасне с 2,1%, след като през настоящата година регистрира повишение от 2,2%, което съвпада с очакванията на същите икономисти отпреди няколко месеца.

За сегашното тримесечие очакванията са повишението на брутния вътрешен продукт (БВП) да се забави до 1,6%, след като през предходното тримесечие беше регистриран растеж от 2,7%. В голяма степен обаче това забавяне се отдава на урагана Санди, който нанесе тежки щети в североизточната част на САЩ.

За първото тримесечие на следващата година се очаква икономическият растеж да се забави до 1,8%, а за второто – да достигне 2,4%, след което плавно да се ускори до 2,6% и да достигне 3% през последните три месеца на 2013 г.

Експертите обаче предупреждават, че тези темпове на растеж не са достатъчно силни, за да доведат до значително подобрение на пазара на труда. От организацията посочват, че догодина средното ниво на безработицата ще бъде 7,7%, което близо до сегашното й равнище.

Икономистите смятат, че бюджетните преговори, които водят Белият дом и Конгресът, са пречка пред икономическия растеж. Очаква се, след като бъде постигната по-голяма яснота по бюджетните въпроси, да намалее несигурността на бизнеса и потребителите.

Що се отнася до жилищния пазар, прогнозите са инвестициите в сектора да нараснат с 12% на годишна база. Очакванията са да бъдат започнати нови 930 хил. жилища, което е с 21% повече спрямо 2012 г., ако прогнозата се реализира.

За цените на жилища се очаква да се повишат с 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 05.09.22 г.
fallback