IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Индия ще измести Китай като двигател на глобалната икономика

Няколкото столетия британско колониално господство оставиха на Индия в наследство работеща демокрация, изтъква Гари Шилинг

09:26 | 18.12.12 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Калкута. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Калкута. Снимка: Ройтерс

Няколкото столетия британско колониално господство остави на Индия в наследство работеща демокрация и парламентарно управление. Както в САЩ индийските институции са много добре приспособени за управлението на една толкова голяма и религиозно многолика страна, където действията на централното правителство са ограничени от все по-силната регионална власт и слабите политически коалиции.

Китай от друга страна продължава да бъде управляван от комунистическата династия на Мао, която в много отношения прилича на династиите, управлявали Китай през последните 3 хил. години.

Британците също така оставиха на Индия добре развита железопътна система, която позволява сравнително лесното придвижване на хора и стоки през субконтинента.

За разлика от Индия, на китайските селяни, решили да се преселят в големите градове, може да не им бъде позволено свободно да направят това.

И разбира се, британците подариха на Индия английския език – изключително полезен в съвременния глобализиран свят и служещ като обединяваща сила в страна със стотици езици и диалекти.

Индия е наследила и британската правна система - коренно различна от тази, която се практикува в доминираните от партията съдилища на Китай.

Индия е и дом на голям брой високотехнологични компании като Tata Group, които са конкурентоспособни на глобалната сцена.

В същото време Китай е обременен от контролираните от правителството банки и останалите неефективни държавни предприятия, които създават една четвърт от работните места в страната.

Все повече щатски и европейски компании изнасят обслужващия си персонал и дори юридическите си отдели в Индия. Аутсорсингът в Индия генерира годишни проходи от над 69 млрд. долара и представлява една четвърт от общия индийски износ

Ниските заплати в Индия наред с разпространението на английския език предлагат отлични условия за развитието на кол центрове.

Друго предимство, което обаче важи както за Индия, така и за Китай, е появата на все по-влиятелна средна класа. По данни на PricewaterhouseCoopers LLP през 2010 г. 470 млн. индийци, или 38% от населението, са разполагали с годишен доход от между 1000 и 4000 долара – достатъчно, за да се наблюдава ръст на потреблението на луксозни стоки. Броят на потребителите с подобни доходи се очаква да скочи до 570 млн. за десетилетие, а общият им доход да достигне 1 трлн. долара.

Индия също така има и сравнително независима централна банка, докато централната банка в Пекин е функция на държавата.

Не на последно място трябва да бъде спомената и изключително активната и независима индийска преса, която рязко контрастира с контролираната от Китай пропагандна машина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Е как до какво ще доведе? Ами, они че произвеждат, други че лапат, и те така тэ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
bubblehead
преди 11 години
За 500 лева се избиват ид*отите. Средната брутна работна заплата в република България към момента е 768 лева. Отново а за София е 1033 лева . Освен това Българиоя е шампион по сива икономика (около 40% ), тоест тия с ниските заплати по скоро не декларират всичките си доходи - плащания на ръка, бакшиши, подкупи... Ако си от София и работиш за по-малко от 1000 лева се брой паднал зад борда, но не идвай да се опкаваш тук защо ще ти се смеят от мас апрофесии съ свече почти европесйки доходи ( поне съброазно стандарта у нас) . Н атия със 500 лева провала е вътрешен , и д ан емрънкат надер срещу държава , Бойко , политици от всички цветове, закони и международнато положение така е и така ще е другари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Така като се замисля май не бих предрекъл бляскаво бъдеще за нито една от експортно ориентираните икономики. Те са напълно зависими от състоянието на икономиката на съседа, а когато съседа е спрял да работи и си купува всичко с напечатани банкноти, колко ли време може да продължи това? Все пак икономиката на планетата Земя е затворена и най-добре е да има равновесие. Иначе махалото скоро ще започне да се връща. Но повечето от нас не виждат това и точно като руските аристократи на времето смяятат, че може да се взимат дългове вечно и така да се живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
croko
преди 11 години
Поздравления за коментара. Да допълним какво ще се случи, когато Лий Фен и Раджеш решат, че трябва да имат коли и всички благинки от химерната западна култура?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
croko
преди 11 години
Поздравления за коментара. Да допълним какво ще се случи, когато Лий Фен и Раджеш решат, че трябва да имат коли и всички благинки от химерната западна култура?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
haqan
преди 11 години
абе умник въпроса епринципен кой тип икономика епо добър планирана или изцияло либерална пазарнавъпроса еи срамен защото преди 20 г в китай взимаха по 20 долара 10 пъти по малко от българия асега след 20 г демокрация си мерим пи*ките 4е сме по добре а даже идае вярно в числата което пишеш за софия то софия е 30% от населението ане 100% ти знаеш ли че в провинцията щесе изтрепат за заплата по 500 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
bubblehead
преди 11 години
И аз съм работил с китайци ис индийци , но предпочитам да не работя нито с едните нито с другите. И понеже съм работил с тия в Америка по нравите дори в Америка мога да кажа че слуховете за бляскавото бъдеще на Китай и Индия са силно преувеличени силно... Освен това съм бил по работа в Китай организацията на труда им е отчайваща , ефективноста на 1/10 от западния свят и все в тоя дух нелицеприятни факти за бляскавото им бъдеще ... Направи ми впечатление една цифра че пенсиите в градовете били по $440 и се изумявам че не е дошъл още хора на нашите оплаквачи да подкарат как китайците и индийците ни задминаха.... Реалноста е по друга . Днес Китай е около два пъти по бедн а държава от България, ( а Индия е три пъти по-бедна) . На 18-я конгрес на партията обещаха че до 2020 година да се повишат доходите на градското население до 40 000 юана ( $6000) за година или около $500 на месец ... това е по малко от средната заплата в София днес - около $700 ( точно 1030 лева за септември 2012) . И отново тия $500 заплата за градското население партията ги обещава за след 8 години! А селското население!? Китай се развива, но е ужасно далеч дори от България ... за Индия не съм сигурен дали се намира дори в тая галактика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
bubblehead
преди 11 години
И аз съм работил с китайци ис индийци , но предпочитам да не работя нито с едните нито с другите. И понеже съм работил с тия в Америка по нравите дори в Америка мога да кажа че слуховете за бляскавото бъдеще на Китай и Индия са силно преувеличени силно... Освен това съм бил по работа в Китай организацията на труда им е отчайваща , ефективноста на 1/10 от западния свят и все в тоя дух нелицеприоятни факти за бляскавото им бъдеще ... Направи ми впечатление една цифра че пенсиите в градовете били по $440 и се изумявам че не е дошъл още хора на нашите оплаквачи да подкарат как китайците и индийците ни задминаха.... Реалноста е по друга . Днес Китай е около два пъти по бедн а държава от България, ( а Индия е три пъти по-бедна) . На 18-я конгрес на партията обещаха че до 2020 година да се повишат доходите на градското население до 40 000 юана ( $6000) за година или около $500 на месец ... това е по малко от средната заплата в София днес - около $700 ( точно 1030 лева за септември 2012)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Статията е интересна и от друга гледна точка. Когато Индия и Китай започнат да произвеждат всичко на света, какво ще стане с икономиките на Европа и Съединените шати?Сигурно всички ще се прекръстим на Бен Бернанке или Марио Драги и ще си отворим по една частна печатничка и - здравей живот! В " развитите" държави в момента с производство са заети не повече от 20% от населението, такаче 30% от населението на Планетата спокойно може да произвежда всичко. До какво ли ще доведе това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
-Те, сигурно, никак не умеят да гепят ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още