fallback

Борсата в Германия се готви за още по-силен ръст

Анализ на Financial Times очертава доста позитивна картина за DAX, който стигна 5-годишен връх вчера

11:06 | 07.12.12 г. 11

Основният борсов индекс в Германия – DAX, приключи вчерашния ден в близост до най-високата си стойност за последните пет години. Това се случва в година, в която европейските акции бият по поскъпване глобалния пазар и борсата в САЩ - ситуация, която виждаме за пръв път от началото на кризата, пише Financial Times.

Силното представяне на акциите показва как инвеститорите преоценяват рисковете за разпад на еврозоната и ангажиментите, поети от ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за запазването на целостта на валутния съюз.

От началото на тримесечието европейският фондов пазар записва ръст от 4 на сто, докато в САЩ се отчита спад от 2 на сто. От началото на годината поскъпването на европейските акции на база глобалния индекс на MSCI е 15 на сто, а на американските – 14 на сто.

Ралито на пазарите продължава дори след публикуването на мрачната прогноза на Европейската централна банка за икономиката на еврозоната, разпространена след вчерашното заседание на институцията.

„Инвеститорите в акции виждат, че ЕЦБ води политика на евтини пари, за да стабилизира валутния съюз. Това дава позитивни перспеквиви за ръст, а представянето на Германия ще е по-силно от това на останалите страни от еврозоната“, коментира Йорг Крамер, главен икономист на Commerzbank.

На този етап възходящият тренд не е свързан с подобряване на икономиката на еврозоната, като очакванията на много анализатори са печалбата на акция за европейските компании да се свие или да остане без промяна през следващата година.

Програмата на ЕЦБ за неограничена помощ при изкупуване на облигации обаче, стартирана от Марио Драги през септември, дава сигурност на инвеститорите, че има механизъм за противодействие на дълговата криза в еврозоната.

„Рискът от някакакъв катаклизъм намаля след лятото, като това е основната причина, която движи пазара нагоре. Рисковите премии паднаха рязко“, обяснява Берти Томсън, старши фонд мениджър в Aberdeen Asset Management.

„Не става дума за това, че ще има някакъв сериозен ръст в еврозоната през следващата година, а за това, че акциите са подценени в сравнение с еквивалентите им по света. Така че те имат какво да догонват“, добавя Мислав Матейка, анализатор в JPMorgan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 03.09.22 г.
fallback