fallback

Пазарът на IPO сделките остава в стагнация

Броят на компаниите, извършили първично публично предлагане през 2012 г., може да се окаже най-ниският за последните три години

17:29 | 26.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Да спечелите много пари чрез първично публично предлагане (IPO) беше лесна игра в близкото минало, пише CNBC. В дните на технологичния бум, преди по-малко от десетилетие, цял рояк компании се опитваха да продават акции на борсата, докато инвеститорите очакваха многократна възвращаемост от всяко ново IPO.

Днес обаче сделките са чувствително по-малко, а възвращаемостта значително по-умерена.

През 2012 г. чрез първични публични предлагания се очаква да бъдат набрани над 45 млрд. долара – рекордна за последните 5 години сума, разкриват данни на Dealogic. Ако се вгледаме в картината по-отблизо обаче ще разберем, че пазарът не е в толкова добро състояние, колкото изглежда.

Почти една трета от набраните от началото на годината средства са следствие на една единствена сделка – първичното публично предлагане на Facebook, при което през май компанията продаде акции за 16 млрд. долара. В същото време броят на компаниите, извършили IPO през 2012 г., може да се окаже най-ниският за последните 3 години. Списъкът на компаниите, които планират да продават акции, също изтънява.

„IPO сделките отразяват пазарната психология. Предлаганията не са силни, а по-скоро умерени до слаби“, казва Роб Лутс, инвестиционен директор на Cabot Money Management в Салем, Масачузетс.

Въпреки че от началото на годината в САЩ заявления за извършване на първични публични предлагания са били подадени от 437 компании, 178 са били оттеглени или разсрочени, разкриват данни на Dealogic

Състоянието на IPO пазара е по-показателно от състоянието на Wall Street.

Освен да предоставят на инвеститорите шанс за участие в бързо развиващи се пазарни сегменти, предлаганията генерират средства, които компаниите използват за развитие на бизнеса си и създаване на нови работни места.

Над 90% от растежа на работните места в дадена компания се случва след листването й на борсата, изтъква Скот Кътлар, директор на NYSE Euronext, която управлява фондовата борса в Ню Йорк.

IPO активността се диктува от цялостното състояние на фондовия пазар. Мечите пазари разколебават плановете за извършване на IPO сделки.

От началото на годината Standard & Poor's 500 е нараснал с 11%. Въпреки това тези печалби са акумулирани на фона на резки флуктуации, свързани със страховете на инвеститорите около европейската дългова криза, изборите в САЩ и фискалната пропаст, пред която е изправен Вашингтон в началото на следващата година.

„От началото на годината пазарът като цяло е силно волатилен“, казва Сал Мореале от Cantor Fitzgerald в Лос Анджелис. Проблематичното публично предлагане на Facebook също разколеба компаниите, планиращи IPO.

Публичното предлагане на най-голямата социална мрежа в интернет беше най-очакваният пазарен дебют от IPO-то на Google през 2004 г. Опасения за приходите на компанията обаче изплашиха инвеститорите. Предлагането беше помрачено и от технически проблеми.

Първоначално цената на Facebook беше 38 долара за акция. До 4 септември обаче акциите на компанията се сринаха до 17,55 долара. Провалът на IPO-то на Facebook замрази провеждането на подобни сделки за повече от месец, докато EQT Midstream Partners, енергийна компания, не осъществи първично публично предлагане на 16 юни.

Редица компании, сред които American Tire Distributors и Crosair, производител на компютърна памет, бяха сред тези, които отложиха планирани публични предлагания.

„Предлагането на Facebook влезе в учебниците за това, как не трябва да се извършва подобна сделка“, казва Куинси Кросби, пазарен стратег на Prudential Financial в Нюарк, Ню Джърси. „Това предлагане наистина накара инвеститорите да се осъзнаят“.

През ноември компаниите, планиращи публични предлагания в САЩ, са намалели до 39, разкриват данни на Ipreo, компания за пазарни изследвания. Предвижданите IPO сделки не са били по-малко от август 2009 г. - точно след края на последната рецесия в САЩ. Броят на IPO сделките намалява прогресивно от септември 2011 г.

Сред най-добрите дебюти от началото на годината са тези на Guidewire Software, софтуерна компания, обслужваща застрахователния сектор и Nationstar Mortgage Holdings, базирана в Тексас ипотечна компания, разкриват данни на Renaissance Capital.

Акциите на Guidewire, които при предлагането през януари бяха продавани за 13 долара, сега са поскъпнали до почти 30 долара. Цената за акция на Nationstar пък е нараснала до 27,35 долара от 14 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
fallback