fallback

Ел-Ериан: Добри или лоши за Европа са макроикономическите новини от Германия?

Ще направи ли загубата на икономическа инерция Берлин по-конструктивен при решаването на дълговата криза?

15:42 | 02.11.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мохамед Ел-Ериан: Iнерцията на германската икономика отслабва и ще продължи да отслабва през следващите месеци. Снимка: Ройтерс

Докато фокусът на всички тази седмица беше върху последствията от урагана Санди в САЩ, малцина обърнаха внимание на макроикономическите данни от Германия, които бяха публикувани през последните дни - ключов елемент от европейския пъзел, пише Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC, в коментар за CNBC.

И все пак последните данни могат да се окажат от ключово значение.

Засега икономическата приказка в Германия продължава. Страната е четвъртата по големина икономика в света и е безспорен лидер на Стария континент.

При това германците все още се чувстват имунизирани към хаоса около тях.

Докато еврозоната затъваше в рецесия, все по-висока безработица и периодични пристъпи на финансова паника, Германия остана забележително стабилна до степен, че безработицата в страната дори достигна историческо дъно по-рано тази година.

Повечето наблюдатели ще се съгласят, че щастливата икономическа съдба на Германия е резултат на усилията на самите германци. Има и такива обаче, които не приемат това твърдение.

От години Германия поддържа фискална дисциплина и провежда дълбоки структурни реформи. Страната обаче печели и от сравнително слабото за германските стандарти евро.

Освен това цената, която германското правителство плаща за финансирането си, се понижи допълнително, след като мнозина инвеститори потърсиха убежище в германските ДЦК.

Нещата все пак не са толкова елементарни.

Някои анализатори изтъкват, че германският успех прави Берлин безчувствен към това, което други икономики от еврозоната преживяват. В резултат на това германският отговор на проблемите около дълговата криза винаги е бил твърде ограничен и малко закъснял.

Други не са съгласни с това. Германия гарантира относителна стабилност за еврозоната като цяло.

Тук е мястото да споменем за макроикономическите данни от последните дни.

Данните за заетостта в страната разочароват, тъй като през последния месец безработицата се е повишила повече от очакваното. Междувременно икономическото доверие в Германия също се е влошило.

Тези индикатори потвърждават, че инерцията на германската икономика отслабва и най-вероятно ще продължи да отслабва през следващите месеци. Не е ясно обаче какво вещае за Европa този икономически обрат в страната.

Ще отчужди ли това германците още повече от проблемите на останалите европейци или ще ги накара да предприемат по-конструктивни стъпки за намирането на общоевропейско решение?

Всички се надяваме на последното, пише Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 09.09.22 г.
fallback