IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли значение за България кой ще е следващият американски президент?

Отношенията ни със САЩ зависят много повече от българския премиер, коментира Соломон Паси по време на дискусионен форум за президентските избори в Щатите

08:58 | 25.10.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Има въпрос на който искам да обърна внимание: Чии интереси се обслужват от енергийната зависимост на България? Мисля, че това е въпрос, който трябва да бъде задаван често“, коментира Стюарт Тил, изпълнителен директор на Инвестор.БГ.

Тил обърна внимание и на интересния факт, че повечето европейци предпочитат кандидатурата на Барак Обама. „Ще ви кажа защо. През последните няколко години станахме свидетели на компетентна външна политика, а що се отнася до вътрешната политика и икономиката, мисля, че в сравнение с това, което виждате в Европа, бихте си казали, че в щатите има добро управление."

„Проблемът с банките в САЩ беше решен, администрацията пое нещата в свои ръце и знае как да продължи напред. Това не е нещо, което наистина се случва в Европа. Така че от европейска гледна точка се питате какво не е наред с нашите политици“, изтъква той.

„Историята ни учи, че когато след спукване на инвестиционни балони сме ограничавали разходите си, е отнемало доста време, за да се измъкнем от рецесията. Пример за това е 1929 г., както и спукването на балона в сектора на недвижимите имоти в Япония и последвалите две изгубени десетилетия. В този случай отново имаме ясни доказателства, че правителството е трябвало да похарчи повече пари, за да прекъсне омагьосания кръг“, посочва Тил.

„Така че аз съм съгласен с носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, че сега е моментът да харчим пари. Аз вярвам, че Обама вярва в това, въпреки че го е страх да го каже, тъй като политическият рефрен за деня е, че трябва да започнем да пестим“, казва Тил.

Не вярвам, че Ромни ще успее да увеличи разходите за отбрана и да понижи данъците и в същото време да се справи с бюджетния дефицит, допълва той. „Ромни няма да харчи по-малко“.

В заключение Соломон Паси коментира, че американската демокрация се развива.

„Забележете, че на миналите избори за първи път кандидатът на една от двете големи партии в страната беше чернокож. Сега пък имаме състезание между чернокож и мормон. Това е развитие на американската демокрация“, коментира Паси.

„Освен това разликите между двамата кандидати стават все по-малки“, допълва той. „Забележете, че в тазгодишния дебат за първи път от много години насам не се е появявала темата за климатичните промени. Това беше един огромен вододел между двете партии, който вече е изчезнал.“

Паси прави сравнение между изборния процес в САЩ и България. „В България основният предизборен дебат е за миналото на твоя опонент, докато в САЩ към това се добавя и въпросът за бъдещето на твоята държава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
И да е евреин няма спор, че е кадърен и постигна това за което работеше 4г. като министър - влязохме и в НАТО и в ЕС.Никой и никога човека не е лъгал нито за произхода си нито за намеренията му да ни присъедини към "еврейския" лагер. Въпроса е това лошо ли е? Аз смятам, че е добре и че е много прав за че не се възползваме от позицията ни на съюзник на САЩ. А бихме могли, особено в пиперливи въпроси като ядрената енергетика например, да се възползваме както от американската дипломация така и от икономическата им мощ. Един нов реактор на Westing House в Козлодуй би има ясно политическо послание за Русия. Едни преговори с Гърция за терминал за втечнен газ и газопровод до БГ биха били много по успешни с САЩ зад гърба ни. Все пак втечнения газ ще се продава от тях и Катар(пак техни хора) и определено биха били доволни да си подсигурят пазари за него.И т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още