IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли значение за България кой ще е следващият американски президент?

Отношенията ни със САЩ зависят много повече от българския премиер, коментира Соломон Паси по време на дискусионен форум за президентските избори в Щатите

08:58 | 25.10.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Има въпрос на който искам да обърна внимание: Чии интереси се обслужват от енергийната зависимост на България? Мисля, че това е въпрос, който трябва да бъде задаван често“, коментира Стюарт Тил, изпълнителен директор на Инвестор.БГ.

Тил обърна внимание и на интересния факт, че повечето европейци предпочитат кандидатурата на Барак Обама. „Ще ви кажа защо. През последните няколко години станахме свидетели на компетентна външна политика, а що се отнася до вътрешната политика и икономиката, мисля, че в сравнение с това, което виждате в Европа, бихте си казали, че в щатите има добро управление."

„Проблемът с банките в САЩ беше решен, администрацията пое нещата в свои ръце и знае как да продължи напред. Това не е нещо, което наистина се случва в Европа. Така че от европейска гледна точка се питате какво не е наред с нашите политици“, изтъква той.

„Историята ни учи, че когато след спукване на инвестиционни балони сме ограничавали разходите си, е отнемало доста време, за да се измъкнем от рецесията. Пример за това е 1929 г., както и спукването на балона в сектора на недвижимите имоти в Япония и последвалите две изгубени десетилетия. В този случай отново имаме ясни доказателства, че правителството е трябвало да похарчи повече пари, за да прекъсне омагьосания кръг“, посочва Тил.

„Така че аз съм съгласен с носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, че сега е моментът да харчим пари. Аз вярвам, че Обама вярва в това, въпреки че го е страх да го каже, тъй като политическият рефрен за деня е, че трябва да започнем да пестим“, казва Тил.

Не вярвам, че Ромни ще успее да увеличи разходите за отбрана и да понижи данъците и в същото време да се справи с бюджетния дефицит, допълва той. „Ромни няма да харчи по-малко“.

В заключение Соломон Паси коментира, че американската демокрация се развива.

„Забележете, че на миналите избори за първи път кандидатът на една от двете големи партии в страната беше чернокож. Сега пък имаме състезание между чернокож и мормон. Това е развитие на американската демокрация“, коментира Паси.

„Освен това разликите между двамата кандидати стават все по-малки“, допълва той. „Забележете, че в тазгодишния дебат за първи път от много години насам не се е появявала темата за климатичните промени. Това беше един огромен вододел между двете партии, който вече е изчезнал.“

Паси прави сравнение между изборния процес в САЩ и България. „В България основният предизборен дебат е за миналото на твоя опонент, докато в САЩ към това се добавя и въпросът за бъдещето на твоята държава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Паси е бивш министър, явно иска отново да е, ама си изгърмя патрона с царя, това ДС протеже. Как ни върна в началото на тунела, като коалиция с ДПС и после отново в тройната с БСП, най-крадливите и анти народни партии, иначе перфектни демагози. Никога повече в управлението на страната ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
serganta
преди 11 години
Точно така, нямаме дипломация - това е и проблема който Паси засяга тук. Пропуснати дипломатически ползи от практическата ни подкрепа за коалиционните ни партньори.А ползи в тези страни за нас има, продуктите които произвеждаме могат да бъдат и с ISO и с марка EU на тях, можем да сме под-изпълнители на големите американски фирми които имат инвестиционен интерес в тези страни, който са доста по-далеч от САЩ от колкото от България.Можем да изнасяме на продукти от първа необходимост за тези страни, като фармацефтични продукти, хранителни продукти, електрообзавеждане и тнт в които сме силни като индустрия. Ако си бяхме поискали роля на под-изпълнител за възстановителните програми, щеше да има заетост в така или иначе потъналия в криза строителен сектор.Също образоването, бързо забравяме че голям процент от специалистите в Афганистан например, са получили висше образование в БългарияЕто нереформирани сектори които могат да се възползват от дипломатическа помощ и да отцелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 11 години
serganta,Никой не омаловажава жертвите, дадени на бойното поле.Вечна им памет.Но какви победи може да има България в тези страни?Какво ние имаме да делим с тях?Въвличаме се в конфликти, които не ни засягат.Много европейски страни се отдръпнаха от тях, ние ли сме най-умните?Колкото до дипломатите, ние просто ги нямаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
serganta
преди 11 години
Прав е Паси от неговата гледна точка. А той не я е променял никога във времето - твърд Запад и това е.Ако някой се съмнява в нашата "победа" на фона на проведените войни със САЩ като съюзник - нека отде и в лицето на децата и жените на загиналите войнци им го каже. Във Форумчетата е много лесно просто да си плюем.Прав е и за това, че за пореден път губим войни не на бойното поле а на дипломатическата маса, това си е стара практика на българите. Имаме дипломатическо предимство което не ползваме - това казва Паси, не е много и всички го знаем, но си мълчим и плюем - защото друго не можем да направим. Кой ни е съюзник тези дни? Русия - те пет пари не дават за нас още от времето на смъртта на Брежнев. Китай - те не могат да ни намерят на картата, да сте видяли посещение на китайска официална делегация в България, пък било то и търговска ( може би най-вече търговска). Остават посещенията на ЕС комисари и прецедатели имаме дори такива на действащи USA президенти. Ползваме ли ги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 11 години
dakl го е написал.В допълнение няколко цитата от статията:1. 'става въпрос за войни, които неизменно сме печелили'2. 'Тоест ние сме в позиция да искаме от Съединените щати. Колкото по-голям съюзник си, толкова повече трябва да искаш'3. 'В заключение Соломон Паси коментира, че американската демокрация се развива'ХА-ХА-ХА!!!Направи ми петъчния следобед още по-весел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Сегашното положение на ядрената ни енергетика може да повдигне интересни въпроси към Всезнаещия Паси. Искам да знам защо не сега а ТОГАВА нямаше референдум за приемането ни в ЕС, като една от задължителните ни клаузи беше именно отказването ни от АЕЦ Козлодуй. Искам да видя как народа щеше да отговори тогава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 11 години
Когато на едно место са се събрали все "анализатори" със скромната претенция че са по -големи католици от папата, едва ли нещо по различно може да се очаква. Спомнете си как преди години Паси настояваше пред НС че ако не вземем участие в американската война в Ирак няма да бъдем поканени да участвуваме на парада на Победата в Багдат. Вие спомняте ли си за подобно участие, но вероятно всеки си спомня че благодарение на "умната"политика на С.Паси ние загубихме само 2 милиарда долара иракски дълг , а колко струва участието ни във войната е една от най-пазени тайни.Пак същият Паси навремето публикува едно книжле в кото бе очертал границите на новите държави на територията на Русия за учредяването на които предлагаше да участвуваме военно и финасово.А за бившият комсомолски деец О.Минчев не си заслужава и да се пише , защото и той като всеки бивш комсомолец /Р.Плевнелиевнелиев няма да е сам/не може да не доказва своята лоялност на господарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Петър Нейков
преди 11 години
Коментарът беше расистки!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
vilk0
преди 11 години
А дали Обама наистина е толкова "светъл" кандидат, колкото го изкарвате и наистина е решил проблемите на щатската икономика ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
promanbg
преди 11 години
Толкова много глупости на едно място. Нищо чудно, че има само един коментар. То не си струва да коментираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още