IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизане от еврозоната е една реална възможност за Германия

Завръщането към силната марка ще свие печалбите на германския бизнес, но ще доведе до ръст на продуктивността и реалните доходи, изтъква анализатор

09:00 | 27.09.12 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Излизане от еврозоната е една реална възможност за Германия

Трябва ли Германия да напусне еврозоната? Това в крайна сметка е една реална възможност, пише Мартин Улф, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

Въпросът е дори още по-уместен, след като германският канцлер Ангела Меркел реши да подкрепи президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги срещу Йнес Вайдман, избраният от нея самата президент на Bundesbank, за програмата за изкупуване на облигации.

Президентът на Bundesbank, най-уважаваната институция в Германия, се превърна в говорител на евроскептиците в страната.

Това, което германците осъзнават е, че ЕЦБ няма да остане в сянката на Bundesbank и тъй като перспективите пред еврозоната са песимистични, излизането от валутния съюз може да се окаже по-добра опция.

Ако разгледаме въпроса от германска гледна точка, трябва да пресеем реалните аргументи.

Според Пол де Грув, белгийски икономист и преподавател в London School of Economics, Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната.

Първо, Германия акумулира нетни чуждестранни пасиви не заради отчетността на ниво централна банка, а защото има огромен излишък по текущата сметка. Германците развиват два бизнеса – да изнасят продукти, в което се справят отлично и да акумулират финансови пасиви, в което не ги бива особено.

Накратко, излишъкът по текущата сметка на Германия излага страната на финансов риск.

Балансите в еврозоната обаче не са добър индикатор за този риск. Те се разшириха чувствително заради спекулативните финансови потоци, а не заради дисбалансите по текущите сметки. 

Представете си, че притежателите на испанска банкова сметка искат да прехвърлят парите си в германска банка. Това би увеличило пасивите на испанската централна банка и активите на Bundesbank. Междувременно германската банка ще има пасив към испанския инвеститор и резервна позиция в Bundesbank. Така нетната позиция на Германия ще остане непроменена, но нетните пасиви на Bundesbank ще се увеличат, а тези на германския частен сектор ще се свият.

Второ, излизането от еврозоната няма да доведе до чувствителни загуби за германските данъкоплатци. Стойността на пасивите на Bundesbank не зависи от стойността на активите й.

Стойността на парите зависи от покупателната способност на населението. При монетарни системи, които не са гарантирани със златен стандарт, централните банки не се нуждаят от активи, освен за да упражняват монетарен контрол. На практика те са способни да печатат пари от нищото.

Това което придава стойност на парите не е тяхното покритие, а склонността на хората да извършват транзакции с тях, както и на държавата да ги приема при погасяването на данъци.

Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Ми тази сутрин има новина от Китай - колко пари са налели в банковия си сектор . Така че не е много подходящ пример . А иначе , може и да плюят Рубини но вече се намираме в перфектната икономическа буря : едновременно забавяне в Европа , Америка и Азия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
*** няма такива работи! кой ти е казал. В Гърция, Испания, Италия всичко е цветя и рози! Няма безработица, няма дългове, няма демографски проблем, а и ръстът на икономиката, ако го умножим по 15 или 20 спокойно ще достигне този на Китай. Има една песничка, която е много подходяща за случая и се казва Все хорошо, прекрасная маркиза. Ако не разбираш достатъчно руски - мога да ти я преведа. В Ю тюб ще я намериш лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Дръж си парите в долари и спи спокойно, Фед винаги ще ти напечата ако вземат да свършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
"Втората по значимост валута" със сигурност изпитва и "вторите по значимост" проблеми. Дали ако стане първа и в двете това ще е повод за радост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 11 години
Много слаба валута да знаете , вчера гледам новините Русия държи 40 % от валутните си резерви в евро . Китай също . А иначе по форумите - ЕЗ се разпада :) със страшна скорост .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
1. Няма експеримент, а втората по значимост валута2. Растежът в Европа се забавя, а какво да кажем за растежа в Англия, който е спад всъщност, или за този в САЩ, който при ръст на населението от няколко % на година се предполага да е поне същото количество % ?3. В същата Европа имаме прилична инфлация, а в Англия вече 4-5г. имаме инфлация от 4-5% при ОЛП около 0-та - коя е по-силната валута ?4. Брътвежите за разпада на еврозоната са като на запалянковци в лондонски пъб, еврото ще гоима и няма значение дали измамници като Гърция ще са вътре или не, еврото е валутен съюз на Германия и Франция, които дават сигурно 45% от БВП на еврозоната, и докато те са заедно, ще има и евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
От коментара ти личи, че не си много голям фен на еврото. И аз до голяма степен споделям мнението, че експериментът много държави - една валута не успя. И колкото по-бързо го прекратим - толкова по-добре. Че то нещо растежа в Европа започна яко да се забавя. И ако на китайците им предричат нерадостната съдба от 6% ръст през 2030-а, в Европа в момента и 0,6% биха били приличен резултат. За съжаление обаче, еврото едва ли е единствената причина за положението, в което Европа е днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 11 години
Няма смисъл от такъв анализ. Просто ако Германия излезе, ЕЗ спира да съществува. ЕЦБ фалира, покрай нея и всичките "спасени". Румпой, Барозу и Шулц биват публично линчувани за престъпления с/у човечеството. Европа се връща обратно към растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още