IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизане от еврозоната е една реална възможност за Германия

Завръщането към силната марка ще свие печалбите на германския бизнес, но ще доведе до ръст на продуктивността и реалните доходи, изтъква анализатор

09:00 | 27.09.12 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Излизане от еврозоната е една реална възможност за Германия

Трябва ли Германия да напусне еврозоната? Това в крайна сметка е една реална възможност, пише Мартин Улф, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

Въпросът е дори още по-уместен, след като германският канцлер Ангела Меркел реши да подкрепи президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги срещу Йнес Вайдман, избраният от нея самата президент на Bundesbank, за програмата за изкупуване на облигации.

Президентът на Bundesbank, най-уважаваната институция в Германия, се превърна в говорител на евроскептиците в страната.

Това, което германците осъзнават е, че ЕЦБ няма да остане в сянката на Bundesbank и тъй като перспективите пред еврозоната са песимистични, излизането от валутния съюз може да се окаже по-добра опция.

Ако разгледаме въпроса от германска гледна точка, трябва да пресеем реалните аргументи.

Според Пол де Грув, белгийски икономист и преподавател в London School of Economics, Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната.

Първо, Германия акумулира нетни чуждестранни пасиви не заради отчетността на ниво централна банка, а защото има огромен излишък по текущата сметка. Германците развиват два бизнеса – да изнасят продукти, в което се справят отлично и да акумулират финансови пасиви, в което не ги бива особено.

Накратко, излишъкът по текущата сметка на Германия излага страната на финансов риск.

Балансите в еврозоната обаче не са добър индикатор за този риск. Те се разшириха чувствително заради спекулативните финансови потоци, а не заради дисбалансите по текущите сметки. 

Представете си, че притежателите на испанска банкова сметка искат да прехвърлят парите си в германска банка. Това би увеличило пасивите на испанската централна банка и активите на Bundesbank. Междувременно германската банка ще има пасив към испанския инвеститор и резервна позиция в Bundesbank. Така нетната позиция на Германия ще остане непроменена, но нетните пасиви на Bundesbank ще се увеличат, а тези на германския частен сектор ще се свият.

Второ, излизането от еврозоната няма да доведе до чувствителни загуби за германските данъкоплатци. Стойността на пасивите на Bundesbank не зависи от стойността на активите й.

Стойността на парите зависи от покупателната способност на населението. При монетарни системи, които не са гарантирани със златен стандарт, централните банки не се нуждаят от активи, освен за да упражняват монетарен контрол. На практика те са способни да печатат пари от нищото.

Това което придава стойност на парите не е тяхното покритие, а склонността на хората да извършват транзакции с тях, както и на държавата да ги приема при погасяването на данъци.

Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Не мисля, че швейцарците са глупави. Те просто нямат друг изход. Швейцария е малка и доста зависима от другите икономики страна. Те могат или да скочат от потъващия кораб, или да останат на него докато потъне. Това, че са избрали второто едва ли ги прави неизказано щастливи. Както и огромният резерв в евро, който са натрупали също започва да им е в тежест. Както беше казано в един от коментарите по статия, излязла преди време - защо не инвестират? Просто няма в какво. Но ти сигурно пак си на друго мнение. Внимавай този път ти да не излезеш по-умен от швейцарците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Не бих се наел да прогнозирам. Бих дал прогноза не за експорта на Германия след като излезе от ЕЗ, а за това какво ще стане политически вътре в ЕЗ. Дали ще има девалвация или не, доверието както вътре така и (особено) отвън ще съсипе Зоната. Дефакто ако ги няма МеркОланд в момента, няма кой да води зоната. Сам Оланд е просто популист, а други лидери в Европа няма. Испания е на ръба, Италия е с правителство марионетка. И като се обърнеш и огледаш, лидери няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Поправка : излизането на Германия от ЕЗ би означавало край на експортния потенциал на германската икономика . Би ли се наел да прогнозираш с колко евентуално новата германска марка ще е по скъпа от еврото и долара ? Аз залагам че бидейки най силната икономика в момента германската марката ще е барем двойно по скъпа . А сега си отговори какво ще се случи с германския износ ? Да напомням ли че германската икономика е основно експортно ориентирана ? А по темата - излизането на германия теоретично би позволило еврото да се девалвира което от своя страна би помогнало на южните държави - но това както казах е теория и то утопична . Имаше блестяща статия в инвестора точно за това как икономиката на Европа спомага за износа на германия и какво би се случило ако я нямаше слабата част на европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Ами мисля, че дискусията тръгна накриво от това, че или не остана неразбран правилно коментара или аз се изразих твърде зле. Това, че аз съм евроскептик остава на заден план. Исках да кажа, че от такива статии няма нито смисъл нито полза, защото Германия няма да напусне ЕЗ. Защото напускането на Германия би означавало край на ЕЗ. Това са мнения тясно свързани със статията. Която е крайно хипотетична и безполезна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
osoitza
преди 11 години
те, за това "глупавите" швейцарци си вързаха валутата. Ако си мислиш че си по умен и осведомен от тях....Това със силната валута в умерени граници е ок с голямото уточнение, че трябва да става ПЛАВНО и дългосрочно. Резки промени с по 20 -30% а и повече за година направо смазват експортно ориентираната икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Стават, разбира се. Със всичка сила. Само да не са от хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ето това наистина са най-новите и съвременни постижения на науката икономика, която напоследък със всички сили и средства се опитва да ни убеди, че няма нищо по-хубаво от евтината валута. Явно това ново течение има успех, щом толкова хора са убедени в правилността на изводите му. Моля ви само кажете ми НЕЩО ПО-ЛЕСНО от обезценяване на валута, особено собствената. Значи тези, със скъпите валути са зле, а добре са тези с евтините. Значи ПЪРВАТА ИКОНОМИКА В СВЕТА е тази на ЗИМБАБВЕ с нейната банкнота от 150 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Монголските тугрици също стават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
osoitza
преди 11 години
тази статия е една от поредицарта тенденциозни статии в англосаксонската преса... Само за справка какво ще се случи погледнете към Швейцария, която е много близък пример. Експортно ориентираната им икономика беше изправена пред огромни проблеми, когато валутата им се покачи драстично спрямо тази на основните им партньори... Същото я чака и Германия. Ако излезе от ЕЗ веднага валутата й хвръква до небето и тогава да видим дали все така ще се справя успешно Германия с кризата. Обаче англо саксонците точно това искат - отслабване на конкуренцията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
С печатането имам достатъчно опит. Другаря Виденов печаташе доста на времето, а лихвения процент в банките беше 400. Въпреки това парите излитаха от банковите ни сметки със забележителна скорост. Така че няма да послушам съвета ти и няма да си държа парите нито в евро, нито в долари, защото и двете валути ще имат доста сходна съдба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още