fallback

Демографските проблеми на Япония стават все по-остри

Пенсионерите в страната не могат да се справят с разходите и много от тях са принудени да работят

17:09 | 04.09.12 г. 6

При пенсионирането си пред три години Хирофуми Мишима веднага се обръща към пазара на труда, пише Businessweek.

След като поради навършване на възраст се оттегля от работата си като анализатор на промишлен газ със заплата от 77 000 долара годишно, той прекарва 6 месеца в преглеждане на обяви в едно от бюрата по труда в Токио. Сега по петнайсет дни всеки месец 69-годишният японец става в 4 сутринта и прекарва по 8 часа и половина като отговорник за зареждането на автобуси с водороден газ.

За да стигне до работното място, са му нужни четири часа и той ги изминава, въпреки че доходите му са паднали с над една трета.

"Да имам постоянна работа е най-стимулиращото нещо за мен", разказва той. "Сега работя за здравето си. Много съм щастлив, че работата ми ме кара да се движа и ми помага да остана активен", допълва пенсионерът.

Въпреки че пенсионната възраст в Япония е 60 г., над 5,7 млн. жители на страната продължават да работят и след като навършат 65, тъй като не могат да си позволят да спрат да се трудят, или пък не искат да си стоят вкъщи.

Частните фирми могат да принудят служителите си да се пенсионират на 60-годишна възраст, ако пожелаят, така че работниците често са готови да се примирят с по-ниски заплати, за да останат на работа.

Според статистическото бюро на страната един от всеки петима души от третата възраст в Япония работи, което е най-високият дял от всички държави в развития свят.

Изправена пред проблеми с високия си държавен дълг обаче, третата по големина икономика в света търси начини да увеличи възрастта за пенсиониране и да облекчи пенсионния си товар.

Застаряването на населението е световен проблем, но Япония води в класацията. В нея продължителността на живота е най-висока - 83 г., а раждаемостта е една от най-ниските - 1,4 бебета на жена.

Япония се бори и с един от най-големите държавни дългове в света - според изчисления на Bloomberg той възлиза на 11,5 трлн. долара, или 91 911 долара на глава от населението. Това се дължи до голяма степен на твърде оптимистичните прогнози за пенсионните разходи, направени през 1970-те години, твърди анализаторът от Изследователския институт Фуджицу в Токио Мартин Шулц.

Законодателите се надяват да ограничат бъдещите разходи с помощта на нова реформа, която предвижда постепенно увеличение на пенсионната възраст до 61 г. през април 2013 г. и до 65 г. до 2025 г. Така в крайна сметка заетите в частния сектор ще имат още пет години, преди да бъдат принудени да се пенсионират.

Не е изненадващо, че много от работодателите в частния сектор са против повишението на пенсионната възраст. Вторият по големина производител на строителна техника в света Komatsu наема отново на работа 90% от пенсионерите си, като намалява заплатите им с 40%.

При сегашната система мъжете в Япония напускат пазара на труда средно на 70-годишна възраст, а жените - на 67, сочи доклад от 2011 г. на ОИСР.

"Пенсията не е достатъчна за комфортен живот", казва 69-годишният Кадзуйоши Хирота, който работи по 24 часа седмично като домоуправител и портиер в центъра на Токио. Той се е пенсионирал преди седем години като служител по сигурността в Asahi Group Holdings.

Съпругата му, която е на 70, работи като чистачка. Не става въпрос само за пари. "Животът е скучен без работа", твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
fallback