fallback

„Новата нормална“ безработица в САЩ ще е между 6 и 7%

Анализатори предупреждават, че тенденцията за по-висока структурна безработица ще се запази

18:17 | 03.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Безработицата в САЩ никога няма да спадне до нивата отпреди глобалната финансова криза. Ето защо всички трябва да свикнат с „новата нормална безработица“ от между 6 и 7% дори икономиката да се възстанови, коментират анализатори, цитирани от CNBC.

През юли американските компании са наели 163 хил. нови служители, разкриха публикуваните днес данни на щатското министерство на труда – резултат, който надхвърля очакванията на икономистите.

Въпреки това безработицата в страната нарасна от 8,2% до 8,3% поради увеличаващия се брой на търсещите работа американци. Щатската икономика трябва да наема най-малко по 100 хил. нови служители на месец, за да може безработицата да се задържи на сегашните нива.

Някои анализатори предупреждават, че тенденцията за по-висока структурна безработица ще се запази. „Наистина наблюдаваме фундаментална промяна на пазара на труда“, казва Майкъл Йошиками, основател на Destination Wealth Management.

„Трябва да осъзнаем, че безработицата просто няма да падне до нивата, на които е била преди кризата и също така трябва да осъзнаем, че в САЩ има „нова нормална“ безработица, която ще е около 6-7%, когато възстановяването приключи, а не 4%, както преди кризата“, допълва той. Йошиками очаква нарастване на заетостта, макар и с анемичен темп.  

В сряда Федералният резерв (Фед) обяви, че американската икономика „е изгубила част от инерцията си“. Централната банка обаче се въздържа от предприемане на нов кръг вливане на ликвидност. Въпреки това Фед остави вратата отворена за подобна стъпка в бъдеще.

Икономическият растеж в САЩ отслабна до 1,5% през второто тримесечие на годината поради по-слабото вътрешно потребление и високата безработица.

През второто тримесечие растежът на заетостта се забави рязко до едва 75 хил. новонаети на месец от 226 хил. през първото тримесечие.

„Въпросът е как ще реагира Фед, ако месечният брой на новонаетите служители се понижи до 70 или 65 хил.“, коментира Йошиками. „Ако данните са наистина катастрофални, това ще е зелена светлина за интервенция от страна на централната банка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:13 | 26.08.22 г.
fallback