IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос – поредният икономист, който предрича края на епохата на акциите

Култът към акциите може и да умира, но култът към инфлацията вероятно тъкмо започва да набира инерция, предупреждава шефът на Pimco

15:12 | 01.08.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Бил Грос, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC. Снимка: Ройтерс</em></p>

Бил Грос, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC. Снимка: Ройтерс

Акциите вече няма да носят възвращаемостта, която имаха през последното столетие и така ще настъпи краят на култа към този вид активи, казва Бил Грос, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC, цитиран от CNBC.

Той също така прогнозира, че възвращаемостта от фондовите пазари ще бъде сведена до исторически минимум.

Глобалното икономическо забавяне ще прекрати тенденцията за средна годишна възвращаемост от 6,6%, която наблюдаваме от 1912 г., казва Грос, който управлява най-големия облигационен фонд в света.

Така ще изчезне „култът към акциите“, формулиран от професор Джеръми Сигъл от университета Уартън, който вярва, че като изключим някои краткотрайни „мечи пазари“, акциите са най-устойчивата възможна инвестиция, коментира Грос.

„Култът към акциите умира“, предупреждава той. „Също както някога ярко зелените листа на трепетликите, които през есента в Колорадо се обагрят в нюанси на жълтото и червеното, апетитът на инвеститорите за акции увяхва“.

Грос е поредният виден икономист, който предрича гибелта на фондовите пазари.

Дейвид Розенберг, стратег на Gluskin Sheff, използва почти същия език, когато в понеделник обяви, че „култът към акциите е мъртъв“.

Адъм Паркър, главен пазарен стратег на Morgan Stanley, който предрича, че до края на годината пазарът ще изгуби 12%, коментира, че единствената причина да купуваме акции в настоящия момент е надеждата, че Мит Ромни ще спечели президентските избори през ноември.

Въпреки че стратези от големи инвестиционни институции като Bank of America Merrill Lynch и JPMorgan остават „бичо“ настроени по отношение на акциите, много инвеститори имат по-песимистични очаквания.

Само през изминалата седмица от търгуващите с акции взаимни фондове са изтеглени 9,4 млрд. долара. В същото време инвеститорите вложиха рекордни суми в облигации с висока доходност.

От своя страна Грос посочва, че възстановяването на възвращаемостта от акции над темпа на икономическия растеж, измерван чрез брутния вътрешен продукт (БВП), няма как да е устойчиво.

Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
BGN
преди 11 години
Има една малка подробност, която се изпуска: т.нар. survivorship bias, ако мери средното представяне на пазара през 100-те години чрез S&P500 и така се получаав 6,6% доходност, то не се отчита, че постоянно в състава на индекса излизат компании, които фалират и на тяхно място влизат нови. Тоест индексът отчита само оцелелите и затова създава илюзията, че има вечен растеж над този на икономиката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 11 години
Човека търгува с облигации , няма как да твърди че облигациите заминават и бъдещето е в акции..... никои не си хоид срещу интереса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
toto 2
преди 11 години
Това е лошото на информационното общество -Някой се изцепи нещо ,а дали мисли така или само си чеше езика не се знае ...А това че всеки си плете неговата кошница е друг въпрос :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 11 години
и аз мисля така. усещането му за революция на пазарите на финансови активи е вярно, но за посоката не съм много сигурен ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Opiten1
преди 11 години
Бил Грос пак ще се извинява за грешна прогноза, както стана с облигциите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още