IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос – поредният икономист, който предрича края на епохата на акциите

Култът към акциите може и да умира, но култът към инфлацията вероятно тъкмо започва да набира инерция, предупреждава шефът на Pimco

15:12 | 01.08.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Бил Грос, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC. Снимка: Ройтерс</em></p>

Бил Грос, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC. Снимка: Ройтерс

“Възвращаемост от 6,6%  изглежда като пирамида“, казва той. „Ако реалният БВП е нараствал при годишен темп от 3,5%, тогава излиза, че по някакъв начин акциите са успявали да спечелят по 3% допълнително“.

„Ако икономиката нараства с едва 3,5% за година, тогава как може едни пазарни участници (инвеститорите в акции) толкова устойчиво да печелят за сметка на други (кредиторите, работниците и правителствата)?“

Професор Сигъл не е съгласен с логиката, че възвращаемостта от акциите не може да надхвърли растежа на БВП.

„Капиталът трябва да ви носи възвращаемост по-висока от растежа. Дори когато икономиката е в стагнация вие може да имате ръст на капитала“, казва той. „Така че този феномен не е аномалия“.

Сигъл признава, че фондовият пазар през последните 12 години е в застой, но изтъква също, че това не помрачава дългосрочната перспектива за добро представяне.

„Признавам, че последните 10-12 години бяха слаби“, казва Сигъл. „Стартирахме от най-надценения пазар, който сме имали през последния век и стигнахме до пазар, който е под усреднената дългосрочна оценка“.

Грос изтъква, че в зората на епохата, която неговата компания нарича „Новата нормалност“ - продължителен период на анемичен икономически растеж – възвращаемостта ще пострада, както на фондовите, така и на облигационните пазари.

„Една предполагаема възвращаемост от 2% при облигациите наред с исторически ниската номинална възвращаемост от 4% при акциите, комбинирани в един диверсифициран инвестиционен портфейл, ще носят номинална възвращаемост от 3%, която приравнена към инфлацията ще е близка до нулата“, казва той.

„Цитираната от Сигъл 6,6% средна възвращаемост е историческа аномалия - мутация, на която вероятно никога повече няма да станем свидетели“, допълва Грос.

Централните банки в САЩ и Европа се очаква да приложат нови техники в подкрепа на глобалния икономически растеж. Федералният резерв (Фед) днес ще приключи двудневната си месечна среща, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе редовното си заседание в четвъртък.

Това, което централните банкери вероятно ще измислят, ще е поредната политика, която ще продължи да раздува цените на активите за радост на инвеститорите, коментира Грос.

„Тежко на тези, които притежават дългосрочни облигации“, предупреждава той. „Същото важи и за акциите, защото те се представят слабо в периоди на инфлация“.

Според анализаторите нови кръгове вливане на ликвидност (QE) не са изключени.

„Финансовите репресии - QE от всякакви мащаби и разновидности, както и негативните номинални лихвени проценти, които наблюдаваме в Швейцария и 5 други европейски страни – може да ни преследват неограничено дълго“, казва Грос.

„Култът към акциите може и да умира, но култът към инфлацията вероятно току що започва да набира инерция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
dimka_1981
преди 11 години
както и търговеца на домати заяви категорично ,че пазара на краставици е мъртъв...Какво да каже търговец на облигации за най-големия си "конкурент".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Акциите имат място в бъдещето , и то е да генерират отрицателна доходност.Ако ги нямаше десетките буфери системата щеше да се приземи твърдо , арисковите инвестиции ще понесат повече отколкото се е очаквало .Приет веднъж рискът може да генерира и загуба от 100%. Това е златна мина която тепърва ще се разработва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Поне за мене акциите са единствения смислен актив - зад акциите стои реална компания с реално производство (в най-общия смисъл на думата, не изключвам търговци и т.н.)Зад бондовете (облигациите) също стоят реални компании, но това са просто кредити - може да се изплатят, може и да не се изплатят, а покупката или продажбата е само в границите на доходността им.Всички останали инструменти са само за замазване на очите на вярващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
bigpetka
преди 11 години
http://***.bloomberg.com/news/2010-07-07/why-pimco-likes-stocks.htmlбез коментар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
добре е , че има и юзъри като теб- да залагат срещу глупостта ..........-----------всъщност залозите срещу глупостта (тълпата) винаги са печеливши , или ако не винаги , поне 99.9 % . Когато тълпата повярва в определена посока - Пикът е достигнат и Реверсията *** на вратата ;)-------------Историята винаги се повтаря и винаги по един и същ начин.......защото Глупаците никога не свършват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
IvanG
преди 11 години
Кой каквото продава това предлага - Бил Грос продава бондове и това рекламира. Не че 'виден икономист'. Ако питате някой фермер, ще каже че царевицата е бъдещето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Чърчил
преди 11 години
Е когато се говореше 2007 че пазара ще върви вече само нагоре понеже разбираш ли икономиката се била променила и нямало да има кризи видяхме какво стана. Явно скоро ще има як растеж щом се предрича края на акциите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
madcow
преди 11 години
Не си прав. Bias би влезнал ако се хванат акциите днес, които са от 100 години в него. Тъй като обаче S&P е базиран на капитализацията, акциите които фалира го намалят, а тези които растат го увеличават. И тогава средния растеж може наистина да е 6%, не знам, не съм го смятал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Точно обратното ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още