fallback

Филип Грам: Дерегулациите от 90-те не са причина за финансовата криза

Според други икономисти обаче именно отмяната на Закона Глас-Стигъл е една от причините за колапса от 2007 - 2008 г.

08:10 | 30.07.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Филип Грам, бивш сенатор и съавтор на закона за дерегулирането на банковия сектор в САЩ и бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан. Снимка: Ройтерс

Филип Грам, бивш щатски сенатор и съавтор на закона от 1999 г., който позволи създаването на финансови гиганти като Citigroup Inc. и Bank of America Corp. заяви, че неговата законодателна инициатива не е направила системата по-рискова, съобщава Bloomebrg.

Законът Грам-Лийч-Блайли замени въведената през 1933 г. забрана приемащите депозити федерално застраховани финансови институции да се сливат с компании за търговия с ценни книжа или застрахователи, наложена чрез Закона Глас-Стигъл.

Въпреки че новият закон позволява на приемащите депозити банки да се сливат с инвестиционни посредници чрез холдингови компании, притежателите на депозити и данъкоплатците остават защитени, тъй като асоциираните компании нямат достъп до капитала на банките, изтъква Грам.

„Не виждам доказателство фактът, че сме им позволили да се асоциират като холдингови компании да има нещо общо с финансовата криза“, казва Грам. „Никой досега не е представил подобно доказателство“.

„Компаниите, които фалираха - като Lehman Brothers Holdings Inc., обикновено бяха тясно фокусирани“, допълва той.

Санди Уейл, който създаде Citigroup и лобира за приемането на Закона Грам-Лийч-Блайли, заяви в интервю за CNBC в сряда, че той подкрепя раздробяването на финансовите холдингови компании.

„Това, което вероятно трябва да направим, е да разделим инвестиционното банкиране от банкирането като цяло“, казва Уейл. „Направили ли са изобщо нещо банките, което не рискува доларите на данъкоплатците?“

Джон Рийд, който помогна на Уейл при създаването на Citigroup и бившият изпълнителен директор на Merrill Lynch & Co. Дейвид Комански заявиха, че съжаляват, че са лобирали за отмяната на датиращия от времето на Голямата депресия Закон Глас-Стигъл.

Ричард Парсънс в изявление, направено два дни след изтичането на 16-годишния му мандат в борда на директорите на Citigroup, заяви, че отмяната на Закона Глас-Стигъл е допринесла за финансовата криза.

„В известна степен това, на което станахме свидетели през 2007 – 2008 г., беше резултат от отмяната на Закона Глас-Стигъл“, казва Парсънс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
fallback