fallback

Хедж фондове прогнозират разпродажба на германски ДЦК

Дълговете на Германия са привлекателни, но според анализатори позицията на страната може само да се влошава

16:24 | 20.06.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мениджъри на водещи хедж фондове прогнозират разпродажби на германски ДЦК през следващите няколко месеца, пише Financial Times. През последните месеци доходността по издаваните от Берлин облигации падна до рекордно ниски нива поради несигурността и задълбочаващата се криза в еврозоната.

Повече от 50% от мениджърите, участвали във финансова конференция в Монако, прогнозират, че в рамките на година доходността по германските облигации ще се удвои.

Гавин Дейвис, основател на Fulcrum Asset Management, посочва, че според абсолютно всички модели за анализ германският облигационен пазар е надценен. Той изтъква, че доходността по германските ДЦК е подложена на натиск поради „бягството на инвеститорите“ към активи за убежище. Въпреки това бившият главен икономист на  Goldman Sachs посочва, че този натиск няма да продължи неограничено дълго.

По-рано тази година доходността по германските облигации се понижи до рекордни нива поради паниката, обхванала инвеститорите. На 1 юни доходността по 10-годишните германски ДЦК се понижи до 1,13%.

Във вторник цената за обслужването на 10-годишния германски дълг достигна 1,53% поради опасенията, че евентуален по-широк спасителен план за еврозоната може да повлияе на платежоспособността на Берлин.

Доскоро малцина се осмеляваха да залагат срещу германските облигации поради респекта си към германското правителство и Европейската  централна банка (ЕЦБ). Според редица анализатори обаче кризата в еврозоната се е задълбочила до такава степен, че тя не може да не засегне и Германия.

Сред хедж фонд мениджърите, които вече продават на късо германски облигации, е и Джон Полсън, щатският инвеститор, който нашумя, след като през 2007 г. коректно заложи, че пазарът на недвижими имоти в САЩ ще колабира.

Бил Грос, инвестиционен директор на най-големия облигационен фонд в света - Pimco, също е „мечи“ настроен по отношение на германския дълг.

„Германските облигациите са привлекателни в краткосрочен план, тъй като доходността им е на историческо ниски нива въпреки факта, че фискалната позиция на Берлин може единствено  да се влоши“, изтъква директорът на един от глобалните макро хедж фондове. „Ако можете да чакате, това е очевидна сделка“.

Хедж фонд мениджърите вярват, че причина за подобна разпродажба може да се окажат затрудненията на Испания, тъй като вероятно ще доведат до скъпа спасителна програма.

Джамил Бас, инвестиционен стратег на GLG Partners коментира, че инструментите за борба с кризата, с които разполагат политиците, отслабват все повече.

„Кризата дори не е започнала“, допълва той, прогнозирайки, че понижаването на дълговите нива в еврозоната може да отнеме 20 години.

Досега хедж фондовете като цяло губят от кризата в еврозоната. Много фондове се опариха, след като заложиха срещу еврото или дългове на страни от валутния съюз. Пазарите неизменно биваха успокоявани чрез политически интервенции и намесата на ЕЦБ и това доведе до чувствителни загуби за сектора.

От началото на годината до края на май средната доходност на хедж фондовете е била едва 2,5%, разкриват данни на Hedge Fund Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 01.09.22 г.
fallback