IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин 2.0: В капана на грешките от съветските дни

Руският президент е заложник на собственото си минало и системата на държавно контролиран капитализъм, която той самият създаде

15:52 | 12.06.12 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

След втората си реинкарнация като руски президент Владимир Путин изглежда решен да повтори някои от грешките, които доведоха до краха на Съветския съюз, включително да се впусне в нова надпревара във въоръжаването, която всъщност не може да си позволи.

Ето защо Путин трябва да преосмисли приоритетите си, ако ще и единствено заради политическото си оцеляване, пише Bloomberg.

Путин отчита демографските проблеми, технологичната изостаналост и свръх зависимостта от износа на суровини, от които страда Руската Федерация. Той наистина съзнава колко сериозен може да бъде ефектът от една евентуална европейска депресия върху руската икономика. Днес, 21 години след колапса на СССР, е логично руските лидери да обърнат внимание на уроците на историята.

През първите два мандата като президент на Русия Путин повтори една от ключовите грешки от 70-те години, като не се възползва от акумулираното благодарение на високите цени на горивата богатство, за да извърши структурни реформи. В периода 2000 г. – 2008 г. цената на добивания в Русия петрол от сорта Урал се повиши почти петкратно.

По данни на икономическото министерство в Москва, петролната и газовата индустрия в страната са допринасяли с около 4 процентни пункта към средния за последното десетилетие годишен ръст на руската икономика от 7%. Именно този растеж доведе до формирането на средна класа, която сега иска повече политически свободи.

По сходен начин високите цени на петрола позволиха на Леонид Брежнев да загърби необходимостта от реформи в неефективната съветска икономика и повишиха обществените очаквания.

Когато цената на петрола падна от 100 долара за барел до под 20 долара в началото на 80-те години вече беше твърде късно за прехода към ерата на новите потребителски технологии.

Усилията на Кремъл да догони американските разходи по така наречената програма Звездни Войни, имаща за цел изграждането на противоракетен щит, както и войната в Афганистан, доведоха страната до фалит.

Въпреки честите обещания за диверсифициране на руската икономика, през двата досегашни мандата на Путин по въпроса беше направено твърде малко. Около половината от руския бюджет за 2012 г. зависи от приходи от нефтената и газовата индустрия.

Уязвимостта на Русия стана очевидна през 2009 г., когато спадът на цената на петрола след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc. предизвика една от най-тежките рецесии на водеща световна икономика.

Единствено благоразумното пренасочване на енергийни приходи към стратегически резервен фонд, инициирано от тогавашния финансов министър Алексей Кудрин, омекоти удара. Този резервен фонд сега възлиза на едва 60 млрд. долара от 140 млрд, долара през 2008 г.

Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 2
Melani2
преди 12 години
Може ли Русия да съществува само от приходи от продажба на нефт и газ..еми може Кудрин:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Руснаците СА беден народ. Това, че от 143 милиона, виждаме 2-4 м., които се разхождат по света и харчат нашироко нищо не значи, нямат заможна средна класа. Иначе, както всеки, те си заслужават "царя", и ако само така могат, значи е най-добре за тях. Американците грешат, като искат да им проповядват "демократични" ценности. Руснака не ги е поискал чак толкова още, значи, не ги заслужава. Иначе, това че имат ресурси, които изнасят, ги прави като Саудитска Арабия - пречи им да развият модерна и интелигентна икономика, за какво да се напъват като "бананите растат по дърветата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
markov
преди 12 години
Вярно че Путин върна донякъде влиянието на Русия на световната сцена. Разбераемо е че това не харесва на Американците и ще се мъчат всячески да им пречат.Аз обаче се чудя защо им е това влияние на Руснаците. Имам близка роднина омъжена в Русия още през социализма и живееща близо до Китаиската граница. Знам в каква мизерия живееха през социализма там и виждам сега с какви пари разполагат. И това е нормално имаики впредвит че от времето на СССР даряваха част от ресурсите на силно занижени цени на сателитите за да поддържат предаността им към социализма, и БГ намазваше тогава сериозно.Сега всичките им доходи от ресурсите са си за тях и се чудя що искат да ги споделят пак с разни хрантутници заради някакво си влияние. Между впрочем минималната заплата в Русия е над 1000 лева а вътрешните цени са силно занижени , например гореспоменатата роднина ми е казвала че месечния разход за отопление, ток , вода и кабелна телевизия не надхвърлят 100 лева месечно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Много ясно че ще инвестира в отбрана, тях за разлика от нас НАТО не ги пази :DТам горе-долу половината от мъжкото население работи във военната индустрия. Какво се предлага насреща, заводи за батерии и бръснарски ножчета ли да строят?Много им се иска на някои да сложат ръка на ресурсите на Русия и се чудят каква пропаганда да водят. Чудя се кога на Путин ще му хрумне да продава газа и нефта за рубли вместо за долари и евро. Ей тогаз какви песни ще се запеят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
dakl
преди 12 години
Фактът че с такова настървение и с очевидна тендециозност се води кампания целенасочно и единствено срещу Путин ясно показва че неговата политика е полезна и отговаря на интересите на Русия , а не на тези които сипят хули и клевети срещу него.Ерго, щом опонетът не те хвали значи водиш правилна политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
riik
преди 12 години
Знаете ли какво е ШОС и каква роля има в света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
riik
преди 12 години
Знаете ли какво е ШОЗ и каква роля има в света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
dani de vito
преди 12 години
И най-великите империи са падали защото са губили хората. Блясъкът на няколко стотин хиляди не е живота на няколко десетки милиона . Износът на природни богатства не прави народът богат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Я се замисли колко руснаци умни и без пари избягаха и как си работят спокойно по света. Не знам Путин да е спрял някого от тях. Освен това аз не коментирам Путин, а глупостите от статията. Кажи ми кое от 5-те твърдения - 4 в първия ми коментар и това за валутните резерви от втория не е вярно и пак ще си говорим. Ясно е, че нито САЩ, още по-малко Англия искат силна Русия, така е било последните 400 години и пак така ще бъде. Затова няма какво да им слушаме глупостите. Все едно да слушам какво ми говори Брежнев за САЩ - всеки си прави пропагандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
И що всъщност не оставят руснаците да си преценят и да си избират според техните интереси и разбирания ръководителите? На изборите имаше повече наблюдатели от гласуващи, единствените избори В СВЕТА, на които през целия изборен ден камери предаваха в реално време от избирателните секции... Какво още?Ясно е, че за янките Оренбургското находище е добре да се експлоатира от Шеврон, като компромис - от фиема на Ходорковски, но това е положението - вечно щастие няма! Все пак имаха късмет няколко години да си равяват байряка при Елцин и май им хареса... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още