fallback

Ел-Ериан: Испания трябва да избегне капана на европейската помощ

Тя помага на инвеститорите да се измъкнат от закъсалите страни на много по-ниска цена и ги лишава от жизнено важния частен капитал

18:09 | 06.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След месеци, през които се противопоставяше на идеята за външна финансова подкрепа, испанският бюджетен министър Кристобал Монторо заяви, че европейските институции трябва да помогнат за спасяването на банките в страната.

Междувременно в медиите се появи информация, че съществува план, който ще позволи на Испания да рекапитализира най-слабите си банки с европейски средства.

В коментар за Financial Times изпълнителният директор на Pacific Investment Management Company Мохамед Ел-Ериан отбелязва, че има причина толкова дълго Испания да е избягвала помощта на Европа.

„Досега никой не е успявал да се измъкне от капана на извънредните европейски фондове – те са като мотел пълен с хлебарки, от който не можете да си тръгнете“, казва Ел-Ериан. „Вместо да са катализатор за привличане на необходимия за възстановяването на растежа частен капитал, публичните средства помогнаха на инвеститорите да се измъкнат от закъсалите страни на много по-ниска цена.“

„Като резултат закъсалите правителства стават все по-зависими от международната помощ. В същото време местните компании са лишени от кислорода, необходим за създаването на нови работни места. Не е чудно, че растежът и платежоспособността остават толкова непостижими за страните, получаващи помощ включително Ирландия и Португалия, където като цяло хората подкрепят политиката на правителствата си“, посочва финансистът.

„Аргументът, че отказът от външна подкрепа е щял да доведе до по-тежки последствия, не е оправдание същата грешка да бъде повторена в Испания. Тук говорим за нещо повече от частния интерес на страната. Като се вземе под внимание размерът и ключовата роля на испанската икономика, наред с Франция, Германия и Италия, Европа не може да си позволи страната да остане на системи твърде дълго“, смята Ел-Ериан.

Според него европейските политици трябва да се фокусират върху визията за еврозоната през следващите 3 до 5 години, както и върху прилагането на механизми, които да стабилизират региона, а Испания от своя страна - върху вътрешната си икономическа политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 12.09.22 г.
fallback