IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо разпадането на еврото е реалистичен сценарий

Една изкуствено създадена валута, подкрепена от толкова разнородни икономики, е неизлечимо уязвима, коментира Мартин Улф

09:30 | 07.06.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо разпадането на еврото е реалистичен сценарий

Фалитът на австрийската Kreditanstalt през 1931 г. доведе до вълна от банкови фалити в цяла Европа. Това се оказа началото на края на златния стандарт и превърна започналата 2 години по-рано рецесия в депресия.

Нашите опасения са, че евентуална серия от банкови и държавни фалити в еврозоната може да доведе до сходен колапс (еврото е най-близкият до стария златен стандарт механизъм, който съществува).

Разпадането на еврозоната ще предизвика нови сътресения в европейската и глобалната финансова система и вероятно ще разруши предпазните стени, които ни делят от една истинска депресия.

Колко реалистичен е този страх? Всъщност подобен сценарий е доста реалистичен и една от основните причини за това е, че много хора са уплашени. Ако настъпи паника, страхът набира своя собствена инерция.

За да я овладеете ви е необходим кредитор, който да е склонен и има възможността да оказва неограничена подкрепа. За момента обаче не е ясно дали еврозоната разполага с такъв кредитор. Договорените от европейските правителства фондове, които могат да подкрепят нуждаещите се страни са ограничени в много аспекти.

Въпреки че на теория интервенцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да е неограничена, на практика банката може да не е в състояние да помогне, ако изтичането на капитали е твърде голямо.

Това върху което трябва да се замислим е, какъв ще е кредитният таван на Bundesbank или колко германската централна банка ще е склонна или ще й е позволено да предостави на останалите централни банки при подобен сценарий. Ще могат ли в случай на тежка криза ЕЦБ и европейските правителства да действат ефективно?

Анализаторите са наясно, че както банките, така и правителствата в някои ключови страни, които нямат никаква перспектива скоро да се върнат към растеж и страдат от висока и повишаваща се безработица, са подложени на сериозен натиск.

Няма по-недвусмислен пример за това от Испания, която поиска помощ за спасяването на банките си. Германското правителство обаче потвърди опозицията си срещу предоставянето на допълнителна подкрепа. Политическата система също е подложена на натиск – крехката демокрация в Гърция е пред колапс.

Колко още могат да издържат изпитващите затруднения европейски страни? Не е ясно. Какво ще се случи, ако страна напусне еврозоната? Не е ясно. Може би дори самата Германия обмисля подобен ход? Каква е дългосрочната стратегия за излизане от кризата? Никой не знае. При подобна несигурност паниката определено е рационална реакция.

Една изкуствено създадена валута подкрепена от толкова разнородни икономики е неизлечимо уязвима.

Досега не съм проумявал как е била допусната катастрофата от 30-те години, пише Улф. Сега обаче разбирам. Всичко което е необходимо са крехки икономики, негъвкав валутен режим, изострен дебат за това, какво трябва да се направи, широко разпространено убеждение, че страданието е оправдано, късогледи политици, неспособност за сътрудничество и неумение да се изпреварват събитията.

Паниката може и да изчезне, но сегашната доходност по облигациите на страни като Германия и САЩ говори за дълбок страх от рисковите активи. Политиците трябва да потушат тази паника, а не да я подклаждат.

Засега европейската администрация се проваля в това. Ако страните с добър кредитен рейтинг отказват да подкрепят закъсалите си партньори и ако последните не успеят да се спасят сами, системата определено ще колабира. Никой не знае какви ще са последствията за глобалната икономика. Но нима има някой, който иска да разбере?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
Всяка ненавременна хирургическа намеса става ненужна, туморът Гърция щеше вече да е история и проблемите също. Това което наблюдаваме в момента демотивира всички останали в ЕЗ и прави разпада неизбежен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Факт е, че тромавата политическа с-*** на ЕС не е годна да реагира адекватно и превантивно на проблемите. Ето сега вместо да се реши предварително какво правим с Гърция се чакат изборите там. Т.е. няма политическа воля в ЕС за федеративност и за решаване на кризата. Всеки дърпа чергата към себе си без да си дава сметка, че без всички да са на нея тя ще се стопи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още