IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо разпадането на еврото е реалистичен сценарий

Една изкуствено създадена валута, подкрепена от толкова разнородни икономики, е неизлечимо уязвима, коментира Мартин Улф

09:30 | 07.06.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо разпадането на еврото е реалистичен сценарий

Фалитът на австрийската Kreditanstalt през 1931 г. доведе до вълна от банкови фалити в цяла Европа. Това се оказа началото на края на златния стандарт и превърна започналата 2 години по-рано рецесия в депресия.

Нашите опасения са, че евентуална серия от банкови и държавни фалити в еврозоната може да доведе до сходен колапс (еврото е най-близкият до стария златен стандарт механизъм, който съществува).

Разпадането на еврозоната ще предизвика нови сътресения в европейската и глобалната финансова система и вероятно ще разруши предпазните стени, които ни делят от една истинска депресия.

Колко реалистичен е този страх? Всъщност подобен сценарий е доста реалистичен и една от основните причини за това е, че много хора са уплашени. Ако настъпи паника, страхът набира своя собствена инерция.

За да я овладеете ви е необходим кредитор, който да е склонен и има възможността да оказва неограничена подкрепа. За момента обаче не е ясно дали еврозоната разполага с такъв кредитор. Договорените от европейските правителства фондове, които могат да подкрепят нуждаещите се страни са ограничени в много аспекти.

Въпреки че на теория интервенцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да е неограничена, на практика банката може да не е в състояние да помогне, ако изтичането на капитали е твърде голямо.

Това върху което трябва да се замислим е, какъв ще е кредитният таван на Bundesbank или колко германската централна банка ще е склонна или ще й е позволено да предостави на останалите централни банки при подобен сценарий. Ще могат ли в случай на тежка криза ЕЦБ и европейските правителства да действат ефективно?

Анализаторите са наясно, че както банките, така и правителствата в някои ключови страни, които нямат никаква перспектива скоро да се върнат към растеж и страдат от висока и повишаваща се безработица, са подложени на сериозен натиск.

Няма по-недвусмислен пример за това от Испания, която поиска помощ за спасяването на банките си. Германското правителство обаче потвърди опозицията си срещу предоставянето на допълнителна подкрепа. Политическата система също е подложена на натиск – крехката демокрация в Гърция е пред колапс.

Колко още могат да издържат изпитващите затруднения европейски страни? Не е ясно. Какво ще се случи, ако страна напусне еврозоната? Не е ясно. Може би дори самата Германия обмисля подобен ход? Каква е дългосрочната стратегия за излизане от кризата? Никой не знае. При подобна несигурност паниката определено е рационална реакция.

Една изкуствено създадена валута подкрепена от толкова разнородни икономики е неизлечимо уязвима.

Досега не съм проумявал как е била допусната катастрофата от 30-те години, пише Улф. Сега обаче разбирам. Всичко което е необходимо са крехки икономики, негъвкав валутен режим, изострен дебат за това, какво трябва да се направи, широко разпространено убеждение, че страданието е оправдано, късогледи политици, неспособност за сътрудничество и неумение да се изпреварват събитията.

Паниката може и да изчезне, но сегашната доходност по облигациите на страни като Германия и САЩ говори за дълбок страх от рисковите активи. Политиците трябва да потушат тази паника, а не да я подклаждат.

Засега европейската администрация се проваля в това. Ако страните с добър кредитен рейтинг отказват да подкрепят закъсалите си партньори и ако последните не успеят да се спасят сами, системата определено ще колабира. Никой не знае какви ще са последствията за глобалната икономика. Но нима има някой, който иска да разбере?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Защо разпадането на еврото е реалистичен сценарий Една изкуствено създадена валута, подкрепена от толкова разнородни икономики, е неизлечимо уязвима, коментира Мартин УлфТОВА Е НАЙ-ДОБРОТО, КОЕТО БИ МОГЛО ДА СЕ СЛУЧИ ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА. НОВА ВАЛУТА СЕ СЪЗДАВА, КОГАТО СЕ СЪЗДАВА НОВА ДЪРЖАВА, А НЕ ПРЕДАТЕЛСТВО ОТ ДЪРЖАВИ, В КОЕТО ПО-РАНО ПОСТЪПИЛИТЕ СА ПО-МАЛКО ПРЕДАТЕЛИ ОТ НОВОДОШЛИТЕ. СРАВНЯВАЙКИ КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА НА ЕДИН ЧОВЕШКИ ОРГАНИЗЪМ С БАНКОВАТА СИСТЕМА НА ЕДНА ДЪРЖАВА, БИХ КАЗАЛ- КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА, ЗАЩОТО ВСЕКИ НА КОЛЕДА БИ ЖЕЛАЛ ДА МАЙКА МУ ДА МУ СЛОЖИ КОЛЕДНА МОНЕТА В ХЛЯБА, А НЕ АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПОКАЗВАЙКИ КОЛКО МНОГО Е СЪБРАЛА ОТ ВСИЧКИ ДА СЛОЖИ ЧУЖДА ЗА ВСИЧКИ ВАЛУТА, В ХЛЯБА, ЗА ДА ГО ОЦАПА С ТОВА И ДА ЗАЛЪЖЕ ВСИЧКИ НА МАСАТА, ЧЕ С ПОЛОВИН ЧУВАЛ ЗЪРНО, ОБЕЩАНО НА ВСИЧКИ И СЪБРАНО ОТ НАС ЩЕ НАХРАНИ СВЕТА, А ВСЕКИ МЕСЕЦ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ЗА ОСИГУРОВКИ, ЗАЩОТО НЯМАМЕ ЛИ ОТ НАС ЩЕ СИ ОТРЕЖЕ, ЗА ДА ИМА ЗА БОМБИ, ПЪК И НЕЯ КАКВО Я БОЛИ, ЗА ЧУЖДИТЕ! ДОЛУ ФАШИЗМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 8
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте edimi,Вашият въпрос: "Кажете моля, съществува ли в историята, валута на никоя държава/валута без държава/???" е от областта "История на парите".Верният отговор на този въпрос няма решаващо значение, тъй като независимо от възможните отговори на тови въпрос, твърдение Една изкуствено създадена валута, подкрепена от толкова разнородни икономики, е неизлечимо уязвима не е вярно, защото особено важната причина за "неизлечимо уязвимост на валутата е наличие на "Грешката на Джон Лоу".Ако тази човешка грешка се прекрати, то и сегашната криза ще я няма без значение дали е имало и нямало валута на никоя държава/валута без държава.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Не ми отговори на въпроса, другарю :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте edimi,Написаното в подзаглавието Една изкуствено създадена валута, подкрепена от толкова разнородни икономики, е неизлечимо уязвима не е вярно, тъй като неизлечима уязвимост при валута е налична при която и да е държава, която ползва Незлатни пари при условия на стар, от време на Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ), която е непригоден за по-новите Незлатни пари и поради това непълноценно управленско поведение се развива криза.Причината е непригодно за Незлатни пари съответно ДФУ.Ако причината - държавна финансова грешка не е вярна, то нямаше на има крах на валути при държави, които са с еднородна икономика.Това, че някой не осъзнава особено важната причина за сегашните проблеми на еврото и представя някакви други обстоятелства е негова свободна воля.Нима не знаете, че еврото е Незлатни пари?Нима не знаете, че то се ползва при условия на стар, от време на Златни пари начин на ДФУ?Нима са съвместими?С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Другарю Митев, причината за разпада, в телеграфен стил, са написани в подзаглавието. Мога само да добавя, че тази валута не е подчинена и на единна митническа, данъчна и фискална политики. И един въпрос. Кажете моля, съществува ли в историята, валута на никоя държава/валута без държава/???Иначе за държави ползващи чужда валута съм чувал.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Разпадането на еврото е реалистичен сценарий точно толкова, колкото крах на друга валута в съответна държава.Причината е една и съща - непригодно за "Незлатни пари" съответно държавно финансово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
stanislavnba
преди 12 години
вероятността клони към 0, не знам от къде тези идеи ама нали трябва да се коментира :). Политиците в целия свят са еднакви, първо си покриват собствения *** после се грижат за останалото. Та ако ще Еврото да се срине и Европа с него, пак няма да се разпадне ЕЗ, защото за да се разпадне някой трябва да дръпне шалтера. А никой няма да го направи, защото никой не може да предвиди последствията и няма да рискува, партията да не бъде преизбрана следващите 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Според мен Европейците трябва да поемат риска да изритат Гърция от ЕЗ, наистина има риск всичко да се разпадне, но ако не го направят мисля, че е неизбежно да се разпадне ЕЗ или в краен случай да се измисли нещо което да го замести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Но нима има някой, който иска да разбере?Ами май ще го разберем и то насила. Защото при толкова възможности да решат проблема само го отлагаха. Сега той ще се разреши сам без значение на нас харесва ли ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Нещо като ****капан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още