fallback

Защо Германия не е сигурно убежище във време на дългова криза

Страната е застрашена от нарастващите си експозиции към задлъжнелите европейски държави и големия дял на износа към Европа, пише FT

08:19 | 04.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Истерията около периферните държави-членки на еврозоната измести темата за германския риск на пазарите. Той не е отразен в рекордно ниските лихвени проценти по облигациите на Германия, пише FT.

Германия е изключително уязвима, тъй като вече е твърде късно да се извърши „ампутация“ на „заразените“ страни от еврозоната. Независимо от хода на събитията в Европа страната се изправя пред осакатяващи разходи, отбелязва изданието.

До днес европейската дългова криза беше добра за германците заради понижението на лихвите по дълга, елиминирането на риска от девалвация, щедрото кредитиране на по-слабите европейски държави и подхранвания от задлъжнялостта ръст на потреблението, чийто основен двигател беше именно германският износ.

Германските износители се възползваха от евтиното евро и получиха значителна „субсидия“ от Италия, Испания, Португалия и Гърция. Добрите времена обаче свършиха. Някога силните страни на германската икономика, особено износът, вече са слабости, посочва изданието.

Износът на Германия е над 40 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в сравнение с по-малко от 20% в Япония и около 13 на сто в САЩ. Германия е силно зависима от индустриалния си сектор, фокусиран върху инвестиционните стоки.

Секторът на услугите на Германия е слаб, а банковата система – изключително крехка. Дългът на страната пък е висок – вече надвишава 80% от БВП и по изчисления на централната банка ще остане над 60% в продължение на дълги години.

Предвид бързо застаряващото и намаляващо население на Германия, публичните финанси на страната също са застрашени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
fallback