fallback

Гърция като Lehman Brothers

Излизането на страната от еврозоната може да подейства като катализатор на проблемите в Испания и Италия, и да срине пазарите

11:00 | 17.05.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Ако можем да опишем настроенията на Wall Street с песен, вероятно това би била великата Imagine. Рефренът на пазарите днес е: “Imagine a eurozone without Greece. It's easy if you try.”*

Инвеститорите са разтревожени за Европа и действително трябва да бъдат, но пазарите като че ли се подготвят да реагират на събитията в Гърция по същия начин, както реагираха на фалита на Leman Brothers през 2008 г., пише CNN.

Акциите отстъпиха от достигнатите през годината нови върхове, макар и засега все още да не се наблюдават панически разпродажби.

Същото обаче се случи и миналата година. Инвеститорите бяха оптимисти в първите месеци на 2011 г., когато сякаш изведнъж осъзнаха, че неволите на Европа няма да бъдат решени за една нощ.

Много експерти смятат, че евентуалното излизане на Гърция от еврозоната вече е калкулирано в цената на акциите, облигациите и валутите, а връщането на драхмата няма да се възприеме като равнозначно на банкрута на Lehman събитие, особено след като е симулиран още от ескалацията на кризата в Гърция през 2010 г.

"Дали това е събитие, подобно на Lehman? Банките и пазарите се готвят за това от години", коментира Джон Кенъли, инвестиционен стратег от LPL Financial. По думите му световната икономика и пазарите са много по-подготвени за подобно събитие, отколкото са били преди 4-5 години.

Ако съдим по поведението на General Electric (GE), това може би е вярно. Компанията изпраща сигнали на инвеститорите, че не е твърде притеснена от евентуален пазарен срив, след като в сряда обяви, че GE Capital ще възобнови плащането на дивидент на компанията-майка. В резултат акциите на GE поскъпнаха с над 4%, което означава, че или компанията прави огромна грешка, или Европа просто не е Lehman.

Но какво би се случило, ако Гърция действително напусне еврозоната и това доведе до ескалация на кризата в другите затруднени държави от периферията на Европа? И ще се прояви ли в този случай ефектът на доминото, който след Lehman катурна Washington Mutual, Wachovia, Wells Fargo, AIG, Fannie Mae и Freddie Mac и много други?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
fallback