fallback

„Контролирано“ напускане на еврозоната от Гърция е невъзможно

То ще причини банкова криза, която ще се усети по цял свят и ще продължи години, коментира анализатор на Royal Bank of Scotland

11:38 | 16.05.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Докато все повече анализатори и политици обсъждат евентуалния развод между Гърция и еврото, а самите гърци се опитват да сформират работещо правителство, вероятно е време да се подготвим за реалността, която ни очаква, след като доскоро „немислимото“ се окаже факт, пише Мурад Чудхри, анализатор на Royal Bank of Scotland, цитиран от CNBC.

Не трябва да си правим илюзии. Напускането на Гърция ще бъде много, много болезнено за Европейския съюз (ЕС) и всички останали. То ще причини банкова криза, която ще се усети по цял свят и ще продължи години. 2008 г. ще се повтори, но последствията ще са експоненциално по-сериозни.

Защо, питат привържениците на драхмата? Поради архитектурата на банковия сектор. Изтичането на капитали от Гърция ще доведе до банкова паника, което означава, че гръцката банкова система ще трябва да бъде национализирана.

Ефектът върху останалите страни от ЕС ще бъде жесток и това, че гръцката икономика представлява малък процент от икономиката на ЕС е без значение.

Междубанковият пазар ще пресъхне. Централните банки ще трябва да осигурят допълнителна ликвидност, а някои банки просто ще фалират.

Факт е, че икономиката на страната е в усмирителна риза и не може да се развива, докато е в еврозоната. Гърция е структурно непригодна да участва в един валутен съюз с Германия и Холандия. Това обаче беше така и през 2001 г., когато Гърция се присъедини към еврото. Първичният грях беше извършен тогава и сега е време да си понесем последствията.

За да бъде спасена еврозоната в сегашния си вид, европейският данъкоплатец ще трябва да плати. Това означа, че гръцкият дълг трябва да бъде отписан напълно и всичко да бъде стартирано отначало (евентуално под някаква форма на фискален съюз).

Струва ли си еврото да бъде спасено? Това не е задължително, но като цяло да, за да бъде избегната икономическа депресия, която може да продължи десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 11.09.22 г.
fallback