fallback

Пет алтернативни сценария за бъдещето на еврозоната според Fitch

Най-вероятно е Гърция да излезе от валутната общност, а най-малко възможен е пълният й разпад

21:24 | 03.05.12 г. 15

Пет алтернативни сценарии за бъдещето на еврозоната разгледа рейтинговата агенция Fitch в нов доклад за състоянието на европейския валутен блок, предаде Ройтерс.

Базовият сценарий според агенцията е европейската валутна общност да остане непокътната и да излезе от кризата с помощта на предприетите икономии и стъпки към по-засилена фискална и икономическа интеграция.

Въпреки това се увеличава рискът от друг развой на събитията, посочват от агенцията.

Алтернативите са излизане на Гърция от еврозоната, създаване на квази фискален съюз, излизане на Германия от еврозоната и връщането и към марката, основаване на Европейски съединени щати и пълен разпад.

Според Fitch пълен разпад на еврозоната и “смърт” на еврото е малко вероятен сценарий предвид огромните финансови, икономически и политически вреди.

Дори частичното разпадане на блока и излизането на една или повече държави от периферията му създава опасност от нанасянето на системни щети, пише в доклада.

Вероятността за преминаване към пълен фискален съюз в близко бъдеще обаче също е много малка, тъй като според Fitch политическа воля за това няма.

В документа се посочва, че европейския монетарен съюз има нужда от сериозни реформи, за да се заздрави структурата му в дългосрочен план.

Вече са направени и първите стъпки към утвърждаването на жизнеспособността на еврозоната – фискалният пакт, бюджетните ограничения, финансовата помощ за периферните членове на валутната общност, програмите за структурни реформи, както и двата спасителни фонда (временния и постоянния механизъм за финансова стабилност), пише още в доклада на агенцията.

Fitch обаче предупреждава, че има нужда от допълнителни мерки за окончателното решаване на кризата. Вероятно ще е необходимо да се пристъпи към известна намеса в националния фискален суверенитет, както и ще се наложи солидарно поемане на суверенни задължения от частния сектор, посочват анализаторите.

Необходими са и мерки за затягане на паневропейския финансов надзор и по-нататъшни институционални реформи за икономическото управление на еврозоната.

Рейтинговата агенция предупреждава, че може да се очакват допълнителни понижения на кредитни рейтинги, дори при реализирането на базовия сценарий, който предвижда запазване на валутната общност на Европа.

На по-голямата част от суверенните рейтинги е присъдена отрицателна перспектива, припомня се в доклада. Това отразява икономическата цена на кризата и рисковете от задълбочаване на спада и повишаване на политическото напрежение, отбелязва се в доклада.

Най-вероятният според Fitch сценарий е излизането от еврозоната на Гърция.

Междувременно Standard & Poor's предупреди, че забавянето на глобалния икономически растеж може да ускори процесите по намаляването на задлъжнялостта на европейските банки.

Заради по-високите капиталови изисквания европейските банки ще продължат да продават активи, посочват експертите. Ако и вие имате мнение за бъдещето на еврозоната, изпратете ни го на адрес – info@investor.bg и се включете в дискусията сред читателите ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
fallback