fallback

Защо сделката с частните кредитори не е краят на гръцката сага

Вероятността Гърция да фалира и да напусне еврозоната след изборите се увеличава, коментират анализатори

12:17 | 09.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Месеци наред ситуацията в Гърция доминираше европейските пазари, пише CNBC. И съвсем естествено инвеститорите очакваха с напрежение всеки нов краен срок около развоя на драмата.

Последният подобен срок изтече с офертата на гръцкото правителство късно вечерта в четвъртък. Опасенията в случая бяха дали достатъчно кредитори ще се включат в сделката за отписването на 107 млрд. евро от гръцкия дълг.

След като задейства така наречената колективна клауза Атина, успя да осигури участието на инвеститори държащи 95,7% от подлежащите на замяна облигации.

Въпреки че това донесе на инвестиционната общност мимолетно усещане за облекчение,  Гърция едва ли ще остане забравена за дълго.

Следващата забележителна дата, на която трябва да обърнем внимание са гръцките избори в началото на май, казва Танос Вамвакидис, директор валутни стратегии на BofA Merrill Lynch Global Research.

Въпреки че сделката за преструктурирането на дълга премина успешно, „пазарите ще са изключително притеснени за гръцките избори“, коментира той.

Последното проучване на общественото мнение - определяно от Вамвакидис като плашещо - разкрива, че двете основни политически партии в страната - социалистите от ПАСОК, които спечелиха последните избори и консерваторите от Нова демокрация, за момента заедно могат да разчитат на по-малко от 40% от гласоподавателите.

След като през ноември лидерът на ПАСОК Георгиос Папандреу беше принуден да се оттегли, управлението на страната беше поето от служебното правителство на Лукас Пападимос.

Въпреки че и двете партии ПАСОК и Нова Демокрация предложиха писмени гаранции, че ще спазват условията на втория спасителен пакет – строги икономии на фона на дълбока рецесия и безработица, надхвърляща 20% - други партии, които се намират встрани от политическия център, не са.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
fallback