fallback

Кои са архитектите на гръцката дългова матрица

Корифеите в облигационното право Гулати и Бъчхейт смятат, че и други задлъжнели страни трябва да преструктурират дълговете си по модела на Атина

08:33 | 08.03.12 г. 1

Гърция е на път да осъществи на най-мащабната операция по преструктуриране на задължения във финансовата история. Трябва ли обаче останалите дългово обременени европейски страни да последват нейния пример?

Тази идея е табу за повечето политици на Стария континент, където поради страховете около Гърция и последните негативни новини за състоянието на глобалната икономика, основните борсови индекси изгубиха над 3% само за ден, пише New York Times.

Европейските политици настояват, че дълговите проблеми на Гърция са уникални и че не е необходимо страни като Португалия, Ирландия, Испания и Италия да принуждават кредиторите си да приемат загуби.

Интелектуалните бащи на комплексната замяна на гръцките облигации обаче са на друго мнение.

Миту Гулати, харизматичен професор по право от университета Дюк в Северна Каролина и Лий С. Бъчхейт, приеман за гуру в облигационното право и главен съветник по сделката за Гърция са склонни да пренебрегнат наложената анатема.

На конференция, посветена на правителствените дългове, преди седмица, вместо да представи анахроничен доклад за облигационните гаранции, Гулати събуди интереса на колегите си като призова и други силно задлъжнели европейски страни да преструктурират дълговете си по модела на Атина, макар и с по-малки загуби за кредиторите, тъй като тежестта на техните дългове е по-малка от тази в Гърция.

„Лий вероятно не може да каже това, но аз мога защото нямам клиенти“, с усмивка коментира Гулати. „Иска ми се обаче, това мнение да споделят всички потенциални негови клиенти“.

През последните 35 години от кантората си в Ню Йорк - Cleary Gottlieb Steen & Hamilton - Бъчхейт е уредил много ключови сделки по преструктурирането на дългове на редица латиноамерикански страни. Последните му постижения включват преструктурирането на дълговете на Ирак и Исландия.

Предложението на Гулати е съвсем просто. Вместо да се отпускат нови спасителни пакети, да се налагат бюджетни икономии, а Южна Европа да преживее едно изгубено десетилетие на стагнация, въпросните страни трябва да сключат директни сделки с кредиторите си, чрез които да преструктурират дълговете си.

Наистина, посочва той, няма по-добър момент за това от сега, докато инвеститорите се опасяват, че някоя друга страна – Португалия, като за начало – ще копира гръцкия модел и едностранно ще наложи така наречените колективни клаузи (collective action clauses, CAC), които принуждават дори противящите се кредитори да се съгласят с условията на евентуална сделка.

Португалският финансов министър нееднократно е подчертавал, че неговата страна планира да изплати дълговете си изцяло. Скептицизмът на инвеститорите обаче вероятно е причина само за последните 2 седмици доходността по дългосрочните португалски облигации да нарасне с 2 процентни пункта.

Никой не си прави илюзии, че идеите на Гулати могат да бъдат приложени лесно. Той дори се шегува, че приятелите му от Европейската централна банка (ЕЦБ) са го помолили да не разгласява идеите си прекалено много. „Защо не?", попитах ги, а те казаха: "Защото всички ще направят като Гърция'“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
fallback