fallback

Светът преживява революция в добива на природен газ

Никога не забравяйте, че нашата цивилизация е изградена върху експлоатацията на евтини енергийни суровини, пише за FT Мартин Улф

13:16 | 23.02.12 г. 26
Автор - снимка
Създател

Светът преживява революция в добива на природен газ. Един от сценариите на консервативната Международна агенция по енергетика (МАЕ) дори е озаглавен: „Златната епоха на синьото гориво“, пише Мартин Улф, анализатор на Financial Times, в коментар за изданието.

Ако подобен оптимизъм е обоснован, последствията ще се окажат не само значително по-внушителни от болезненото дезинтегриране на еврозоната, но и изключително позитивни от икономическа гледна точка. Никога не забравяйте, че нашата цивилизация е изградена върху експлоатацията на евтини енергийни суровини.

Икономическият подем на развиващите се икономики драматично ще увеличи търсенето на енергийни суровини през следващите десетилетия. Ето защо природният газ е от такова значение, посочва Улф.

Революцията в добива на газ си има име - хидравлично извличане на шистов газ - и както всички останали технологични революции от изминалото столетие и тя е започнала в САЩ.

В доклад на щатската енергийно-информационна администрация (EIA) се посочва, че „хидравличното извличане на шистов газ чрез хоризонтално сондиране значително разширява възможностите пред производителите“.

Въпреки че технологията датира от 70-те години, EIA отбелязва, че „комерсиалният добив е започнал, едва след като Mitchell Energy and Development Corporation провежда първите експерименти през 80-те и 90-те години. Така добивът на газ от дълбоко разположени шистови скали се превръща в масова практика, първо в Северен и Централен Тексас, а после и в редица други щати“. EIA допълва, че „развитието на новата индустрия променя изцяло конюнктурата на енергийния пазар в САЩ“.

Добивът на шистов газ в САЩ се е повишил от 11 млрд. кубични метра през 2000 г. до 136 млрд. кубични метра през 2010 г., достигайки 23% от общия добив на природен газ в страната.

Според EIA залежите на шистов газ в САЩ възлизат на 24,35 трлн. кубични метра срещу едва 7,73 трлн. кубични метра газ, който може да бъде извлечен по традиционен начин.

Ако тези изчисления са верни, при сегашното потребление залежите от шистов газ могат да задоволят енергийните нужди на страната за 40 години.

Колко големи са глобалните залежи на шистов газ? EIA има данни за 48 находища в 32 страни. Според оценката на енергийната администрация доказаните глобални залежи на шистов газ възлизат на 186,9 трлн. кубични метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
fallback