IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете Гърция, Португалия е тази, която ще погуби еврото

Лисабон също се плъзга към неизбежен фалит, който ще нанесе на валутния съюз смъртоносен политически удар, пише Матю Лин за MarketWatch

08:08 | 26.01.12 г. 25
Автор - снимка
Създател
Забравете Гърция, Португалия е тази, която ще погуби еврото

Изминаха векове, откакто Португалия е играла решаваща роля в световната история. Договорът от Тордесиляс, който през 1494 г. разделя света между Испания и Португалия вероятно е последното значимо постижение на Лисабон, при това завършило не особено успешно.

2012 г. може да се окаже годината, в която звездата на Португалия отново ще изгрее на световната сцена. Как? Като унищожи еврото, пише Матю Лин в коментар за MarketWatch.

Гърция е фалирала и нейният фалит вече е отчетен от пазарите. Португалия е в абсолютно същата ситуация, но просто разполага с малко повече време. Лисабон също се плъзга към неизбежен фалит, при това фалит, който ще нанесе на валутния съюз смъртоносен политически удар и ще причини на банковата система в Европа сериозни щети, вероятно катастрофални.

Разбира се всички сме наясно, че Португалия има проблеми. През май миналата година тя беше третата страна от еврозоната, която получи международна спасителна помощ. След като доходността по облигациите й надхвърли критичните 7%, страната беше принудена да поиска спасителен пакет от 79 млрд. евро.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз (ЕС) предложиха формулата разработена за Гърция – рязко увеличаване на данъците, орязване на заплатите и провеждането на структурни реформи.

Страната – една от най-бедните в Европейския Съюз (ЕС), с брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението от едва 21 хил. долара (в Гърция този показател достига 26 хил. долара) – пое ангажимент през 2012 г. да понижи бюджетния си дефицит до 4,5%, а през 2013 г. до 3%.

Проблемът е, че поетият ангажимент се изпълнява също толкова успешно, колкото и подобни обещания, поети преди време от Гърция, а това означава, че изобщо не се изпълнява.

Прогнозата за гръцката икономика е през тази година тя да се свие с 6%. Прогнозата на Citigroup за португалската икономика е за спад от 5,7% през 2012 г. и за още 3% спад през 2013 г.

Повишаващите се данъци карат все повече португалски компании да преминават към сивата икономика. Изследване на университета в Порто разкрива, че през миналата година сивата икономика в страната е нараснала с 2,5% и към днешна дата 25% от португалския бизнес не плаща никакви данъци. Не е уместно да се надяваме, че тази тенденция ще се промени скоро. Португалските компании просто не могат да оцелеят, ако плащат високите данъци, които са им наложени.

Резултатът от това е, че планираното понижение на дефицита не се случва. По-рано този месец правителството ревизира прогнозата си за бюджетния дефицит за 2012 г. от 4,5% на 5,9% от БВП.

Ако опитът от Гърция може да ни научи на нещо, това е че прогнозата вероятно ще бъде ревизирана в негативна посока отново. Икономиката се свива, приходите от данъци се понижават, все повече бизнеси минават на сиво просто защото се опитват да оцелеят и като резултат дефицитът продължава да расте.

На фона на влошаващите се данни ЕС изисква допълнителни мерки за бюджетни икономии, които водят до задълбочаване на рецесията. Това е омагьосан кръг.

Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
Sakamano
преди 12 години
Ами ако има кой да дава и когато закъсам - да ми опрости между 50% и 70% - няма да съм нещастен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
Ти щастливо ли живееш на кредит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 12 години
Ама че робство! "Робите" си живеят щастливо на кредит, а "господарите" си скъсват задниците да им произвеждат фолксвагени и беемвета. Защо някой и мен не ме пороби така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
forexar
преди 12 години
Поредната статия за "погребения", "смърт" и "апокалипсис" !Не Ви ли писна от глупости !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 12 години
"Алтернативното обяснение е, че еврото е нефункционална валута, която е причина за всички беди на Стария континент."Егати обяснението. Ам те можеха да си фалират каквато и валута да ползваха.Аз лично не съм привърженик на обща валута (като еврото например). На мение съм, че ако една държава няма независима валута, то тя е под валутно робство на друга държава (както е у нас с борда). При варианта с единна валута за няколко (уж)независими държави се получава че има някаква централна банка дето командва (уж)независимите държвани банки, което си е пак вид робство. Интересно ми е до кога ще просъществува това евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още