IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залезът на еврото, или къде е ролята на политиците?

Ако еврото се провали, то това няма да е заради липсата на възможни решения, а заради липсата на политическа воля те да бъдат наложени

08:33 | 11.01.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Залезът на еврото, или къде е ролята на политиците?

Северно от Алпите има излишък на спестявания, но европейците от северната част на еврозоната не желаят да финансират южните страни като Италия, Испания и Гърция. Това е причината рисковата премия на италианските дългове и на тези на другите южни държави да се търгуват с 450-500 базисни пункта. Това е и причината в същото време Германия да може да емитира краткосрочни облигации на практика при нулеви лихви.

Нежеланието на спестителите от Северна Европа да инвестират парите си в периферията на еврозоната е коренът на проблема.

И така, как ще приключи „стачката” на „инвеститорите” от Северна Европа?

Позицията на Германия е, че финансовите пазари ще финансират Италия при приемливи лихви тогава, когато политиката на страната започне да вдъхва доверие. Ако лихвените проценти останат висики, то тогава единственото решение за Рим е да продължи по-активно с опитите.

В същото време позицията на Италия се характеризира така – опитваме се да елиминираме дефицита с максимално възможни усилия, но имаме проблем с рефинансирането на дълговете.

Ясно е, че германското правителство би могло да се справи с проблемите, стига да реши да гарантира дълговете на Италия, Испания и на когото още е необходимо. То обаче разбираемо бяга от подобни ходове заради огромните рискове, макар че чрез не-гарантирането на дълговете на страните от периферията рисковете да не са по-малки.

Европейската централна банка също би могла да разреши проблемите - като действа като купувач от последна инстанция на дълговете, които финансовите пазари не желаят. Институцията обаче, отново разбираемо, не иска да поеме подобен риск.

Именно тази патова ситуация е онова, което изкарва пазарите от равновесие и заплашва бъдещето на еврото.

Управлението на надвисналите дългове винаги е било едно от най-тежките предизвикателства за политиците. В древни времена конфликтите между кредитори и длъжници често са прераствали в насилие, тък като алтернативата на изплащането на задължения е била робство.

В днешна Европа конфликтът между кредиторите и длъжниците има далеч по-цивилизована форма - тя включва единствено резолюции на Европейския съвет и вътрешни дискусии в ЕЦБ.

Така обаче конфликтът остава неразрешен. Ако в резултат на това еврото изчезне, то това няма да се случи заради липсата на възможни решения, а заради политиците, които няма да са направили необходимото, за да го запазят.

Оцеляването на еврото в дългосрочен план изисква правилен микс от реформи при длъжниците, опрощаване на дългове, когато реформите не са достатъчни и мостово финансиране, което да убеди изнервените финансови пазари, че задлъжнелите страни разполагат с достатъчно време за нужните им промени.

Ресурсите са налице. Европа просто има нужда от политическа воля, за да ги мобилизира.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Също може да се каже, че Гърция, Италия, Португалия, Испания, Ирландия и дори Белгия нямат интерес нещата да се оправят, т.е. да върнат парите на частните и нечастните кредитори. Много по-голям интерес биха имали, ако нещата стигнат до опрощаване, пък дори и с цената на разпад на Евросъюза и еврото като валута. Алтернативата поробване на този етап изглежда немислима. За сега ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Също може да се каже, че точно политиците са носители на първоначалната причина за ситуацията. Заемайки огромни средства за повишаване на стандарта в определени страни изкараха системата от баланс. Само че когато се стигне до непопулярни мерки и дават назад и се чудят какво въртели да направят. Това го виждаме и при нас и в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ideyazabulgaria
преди 12 години
Причината е в напълно грешната неолиберална политика на ръководството на ЕС. В Еврозоната могат да бъдат само страни, развити на близко икономическо ниво и имащи близък социален модел. За сега най+ развити икономики са 7-те обявени за най-добре изградени welfare state в Европа : Германия, Австрия,,Холандия, Дания, Швеция, Финландия и Норвегия. От тях в еврозоната са Германия, Австрия,,Холандия и Финландия и там трябва да останат само тези четири страни на първо време. Останалите в еврозоната трябва да излязат, да се стремят да следват критериите на развитите и ги изпълняват и чак тогава допущане в еврозоната. В противен случай със еврооблигациите на Кризистния фонд към ЕЦБ, се получава голяма несправедливост, за което 4- те държави протестират те като силни икономики ще плащат дълговете на слабите. Но неориебралната политика на европейските неолибералисти оглавяващи ЕЦБ и ЕК не се интересува от подобни критерии, за тях е важно банките да се хранят с парите на данъкоплатците и да пълнят гушите на банкерите! ideyazabulgaria.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
slayer
преди 12 години
накрая точно така ще стане - политиците в Европа ще се оплескат и после ще се питат "къде сбъркахме"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още