IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли отделни страни от еврозоната да направят нещо, за да избягат от кризата

Капиталовите пазари най-после започват да правят разлика между кредитните качества на отделните ДЦК в еврозоната, коментира анализатор

17:13 | 13.12.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Могат ли отделни страни от еврозоната да направят нещо, за да избягат от кризата

Избрани са нови правителства в почти всички страни от периферията на еврозоната, но анализаторите се съмняват, че те ще са в състояние да направят нещо повече от своите предшественици.

„Новите правителства се опитват да се разграничат от предходните и усилията им обикновено изглеждат успешни за период от 3 до 6 месеца, що се отнася до бюджетните икономии и промяната на фискалната политика. После всичко се проваля“, казва Сони Капур, директор на Re-Define.

„Те няма какво да направят, което да е толкова различно, тъй като проблемите обхващат цялата еврозона“, допълва той.

„Изходът трябва да бъде намерен колективно. В краткосрочен план отделните страни имат много малко пространство за маневриране, смята Капур.

Това може да се окаже доста обезкуражаващо за страни като Ирландия, опитващи се да изтъкнат своя сравнителен успех във фискалните реформи и насърчаването на инвестициите.

„Усилията, полагани от ирландското правителство, са доста по-големи от тези на гръцкото“, посочва Капур.

Страни, където в обозримо минало хората са преживели драматични промени или където икономиките са били не особено проспериращи, реагират на кризата по различен начин. В Гърция например, където стагнацията е нещо типично от години, адекватната реакция просто не е заложена в психиката на хората, допълва той.

Капур вярва, че тактики, като понижаването на корпоративния данък биха проработили единствено в по-малките страни, но не биха имали положителен ефект в по-големи страни като Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
военен режим и диктат така ше се оправат затваряне на граници и невъзможност за свободно движение и принуждаване на работа и орязване на вси4ки глезотий това нека са мерките към самозабравилите се страни от зоната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
ква криза аз криза не виждам...един ба4ка друг хар4и това не е от днес нито от в4ера спрете им кран4етата да не хар4ат и да се нау4ат да ба4кат кат не искат сбогом
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още