IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли отделни страни от еврозоната да направят нещо, за да избягат от кризата

Капиталовите пазари най-после започват да правят разлика между кредитните качества на отделните ДЦК в еврозоната, коментира анализатор

17:13 | 13.12.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Могат ли отделни страни от еврозоната да направят нещо, за да избягат от кризата

Избрани са нови правителства в почти всички страни от периферията на еврозоната, но анализаторите се съмняват, че те ще са в състояние да направят нещо повече от своите предшественици.

„Новите правителства се опитват да се разграничат от предходните и усилията им обикновено изглеждат успешни за период от 3 до 6 месеца, що се отнася до бюджетните икономии и промяната на фискалната политика. После всичко се проваля“, казва Сони Капур, директор на Re-Define.

„Те няма какво да направят, което да е толкова различно, тъй като проблемите обхващат цялата еврозона“, допълва той.

„Изходът трябва да бъде намерен колективно. В краткосрочен план отделните страни имат много малко пространство за маневриране, смята Капур.

Това може да се окаже доста обезкуражаващо за страни като Ирландия, опитващи се да изтъкнат своя сравнителен успех във фискалните реформи и насърчаването на инвестициите.

„Усилията, полагани от ирландското правителство, са доста по-големи от тези на гръцкото“, посочва Капур.

Страни, където в обозримо минало хората са преживели драматични промени или където икономиките са били не особено проспериращи, реагират на кризата по различен начин. В Гърция например, където стагнацията е нещо типично от години, адекватната реакция просто не е заложена в психиката на хората, допълва той.

Капур вярва, че тактики, като понижаването на корпоративния данък биха проработили единствено в по-малките страни, но не биха имали положителен ефект в по-големи страни като Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
rinaa
преди 12 години
Не пише грамотно студения камък , а и не разбира от забележка , така , че не се хаби да му казваш , няма смисъл .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Как да се спасиш от дългове в разгара на кризата! Малък град в Южна Франция. Ваканционният сезон е в разгара си, но тъй като вали бизнесът е замрял. Всички за в дългове.За щастие един богат руски турист пристига във фоаето на малкия местен хотел. Поръчва си стая и слага 100 евро на рецепцията, взима ключа и отива да инспектира стаята на горе по стълбите на третия етаж.Хотелиерът взима банкнотата и се втурва към касапина, на който дължи 100 евро.... Касапинът взима парите и бяга при доставчика на месо на едро, за да плати дълга си. Доставчикът на едро се втурва при земеделския производител, за да му върне 100 евро за прасетата, които е взел от него преди време. Фермерът триумфално дава 100 евро на местната ***, която го обслужва на кредит. Проститутката бързо отива до хотела, тъй като дължи на хотелиера за използвана стая, в която забавлява клиентите си и слага на тезгяха 100 евро и си тръгва.В този момент богатият руснак слиза до рецепцията и обявява, че стаята не го задоволява взима 100-те евро и си тръгва.Никой не е е имал печалба, но всички вече нямат дългове.Това се казва икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Бг учените отбелязват и почти магическите симптоми при заразените с демокрация:внезапно стопяване на спестените финанси, загубата на работа, пълно отсъствие на средства за съществуване, масови обръщения на хората в банките за кредит, внезапно възникващо в човека желание да продаде част от органите си, внезапно възникване на желанието да станеш ***(проститут), голяма част от заразените започват да продават децата си на педофили или просто в добри ръце, забелязва се отсъствието на желание за живот в следствие на което заразените завършват своя жизнен път със самоубийство.Българските учени в резултат на изложените факти са стигнали до извода че основните преносители са президентите на Сащ, Израел, Англия и техните пионки в европа, африка и азия, които доброволно подлагат на заражение своите граждани. Имайки предвид сериозността на даденото заболяване съвременната медицина предлага и съвременно лечение.ЛЕЧЕНИЕ: Симптоматическо, Радикално и Имунизация.Бг учените утвърждават че в условията на нашата страна, където заболяването е придобило пандемичен характер е възможно само симптоматическо лечение с помоща на революционния препарат "Бензиплам". Болния се полива с бензиплам, драсва кибритена клечка до появата на пламък, после което заболяването напълно изчезва, както впрочем и самия болен. Между другото руски учени казват че дадения метод лечение рано или късно развива имунитет в хората(както в 1991г. в Москва) и те избягват всякакви контакти със заразените с вируса на демокрацията, и съответно не заболяват. За сега съвременната медицина знае само две държави които използват Имунизация- Русия и Китай. Същите тези държави имат и препарати за радикално лечение на вируса на демокрацията, най-известните от които са от ракетен тип Искандери, Топол-М, Булава, Синева, Сатана, Лайнер, янките и досега ги втриса от "Воевода"("Сатана"), и др. препарати в които активни вещества се явяват Уран, Плутоний, Цезий и др. вещества с период на полуразпада хиляди години. Както се казва търсете в аптеките.ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Демокрацията е опасно заболяване от което умират милиони хора и единствения начин да се защитим е да не го допускаме на територията на страната и да не позволяваме да ни управляват продажни политици които за пари са съгласни да пожертват собствения си народ и страна. А също, все още не е късно да се обърнем за помощ към страните които имат опит в лечението на вируса на демокрацията. Бъдете здрави! С уважение БАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Могат ли отделни страни от еврозоната да направят нещо, за да избягат от кризата ......"Могат ДА......могат да кажат НЕ...на "Американската Демокрация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
По произход съвременната световна стопанска криза е проста, защото е поради наличие на само една особено важна човешка грешка.Вече се знае - необходимо и достатъчно е причината (Грешката на Джон Лоу) да се прекрати и днешната стопанска криза в съответна страна ще е успешно премахната.За полезно противодействие срещу стопанската криза през второто десетилетие на XXI-и век е потребно усъвършенствано държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Ползвано означение:Грешка на Джон Лоу: По инициатива на Джон Лоу направена държавна финансова грешка При стопанство с Незлатни пари, продължена употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕСЪВМЕСТИМ с по-новите Незлатни пари и развива диспропорции и (за достатъчно време) криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
2013 година е годината в която светът ще свърши , по точно ще свърши петролната ера и ограничението което налага цената на енергията. Много евтина енергия и нова ера , нов свят. Ти ще затваряш граници , не се излагай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
да защо не? бих наложил яка дисциплина съобразена със световното положение.и спрете вече с този правопис глупаво е да разискваме нещо важно и да се появи некой и да се захваща за дреболий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Може все още да се направи нещо, ЕС да се обедини с Русия, и да насочат всички ракети от всички бази към САЩ. Защото знаем че налаганият Страх се лекува с Безстрашие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Г-н Студен Камъков, "глезотия" =>"глезотиИ". Иначе, надявам се, ти ще наложиш дисциплината на Италия, Испания и Ирландия, понеже гърците са се юрнАли презглава да се самодисциплинират ;-P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
ами то на сегашните кризи едно време са им казвали най-обикновен айдуклук, просто сега похватите и мащабите са съвременни иначе приципът е същия от време оно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още