IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Германското правителство трябва да спре да злоупотребява с влиянието си, като диктува политики водещи до икономически спад в други страни, коментира анализатор

14:21 | 25.11.11 г. 84
Автор - снимка
Създател
В днешната криза Германия е в ролята на САЩ от 1931 г.

Паралелите със сегашната икономическа ситуация са плашещи: Ако искат да постигнат излишък по текущата си сметка, Гърция, Ирландия и Португалия трябва да следват политика на жестоки бюджетни икономии, наложена от страните кредиторки и финансовите пазари.

Безработицата в Гърция е 18%, в Ирландия – 14%, а в Португалия – 12%. В Испания тя е дори 22%. При това тези, които могат да помогнат не правят достатъчно – Германия и банкерите от немската централна банка настояват за драстични бюджетни икономии, в замяна на които предлагат частична и незадоволителна подкрепа.

Ако през 1931 г. САЩ и Франция бяха осигурили необходимата ликвидност за германските банки и правителство, съдбата на страната можеше да бъде различна. Може би щеше да е възможно политическата радикализация да бъде избегната. Политиката на САЩ в тези дни обаче беше изолационистка. Страната не искаше да се цапа с мръсната и объркана европейска политика.

Днес Германия играе ролята на САЩ. Както парламентът, така и правителството в Берлин се колебаят дали да предоставят необходимата подкрепа за обхванатите от криза страни. Чрез европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) Германия е склонна да гарантира дългове за едва 211 млрд. евро. Това не е достатъчно. Гаранциите за германската банкова система през 2008 г. възлизаха на 480 млрд. евро.

Германия продължава да държи на своя излишък по текущата сметка. На практика това са дефицитите на изпадналите в криза страни. По този начин Берлин не позволява на тези страни да печелят парите необходими за обслужването на нарастващите дългове.

Нещо повече, Германия яростно се противопоставя на идеята за предоставяне на ликвидни кредити от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Германските икономисти оправдават пасивната позиция на ЕЦБ със заплахата от инфлация. Те обаче бъркат историческите уроци от хиперинфлацията в Германия през 1923 г. с тези от дефлацията и безработицата през 1931 г.

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 39 rate down comment 9
Kaoru
преди 12 години
Жълтите новини не са само в жълти издания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 10
georgis
преди 12 години
Сравняваш Guardian с жълто издание? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 12 години
"Думам ти дъще, сещай се снахо!" :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 27
Kaoru
преди 12 години
Изключително неприятно е, когато електронна медия със статут на лидер в областта си започне да напомня жълто издание. Колеги малко професионализъм моля. Не е нужно да се отразява всяка изречена глупост в световната мрежа ;(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още