IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лешоядите с удоволствие ще се възползват от слабостта на еврото

Дълговото бреме и незадоволителната конкурентоспособност на европейските държави в съчетание с руската политика "Разделяй и владей" правят региона максимално уязвим, твърди анализатор

18:18 | 22.11.11 г. 15
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Следвайки всекидневните колебания около европейската дългова криза, става по-трудно да се концентрираме върху дългосрочния, мащабен пейзаж. Анализатори от базираната в Амстердам ECR Research са се опитали да се дръпнат крачка назад и да погледнат на кризата и въздействието ѝ върху Европа по-скоро след десетилетия, отколкото след минути, посочва CNBC.

Предричайки, че САЩ, Китай, Индия, Япония, Русия, Бразилия и Европейският съюз ще бъдат големите световни или регионални сили през следващите десетилетия, експертите на ECR Research предупреждават Европа, натрупала дълг до небето, че е подложена на най-голям риск да загуби онова, което някога германският държавник Отo фон Бисмарк определи като „голямата игра“.

„От седемте основни играчи ЕС е уязвим в най-висока степен, тъй като няколко държави-членки са застрашени от крах под тежестта на дългове, достигащи небето, а от друга страна повечето икономики от еврозоната са с незадоволителна конкурентоспособност“, заявява старши анализаторът в компанията Едвард Маркус.

„Преди 20 години те може би щяха да се измъкнат, но сега лешоядите кръжат над континента и с удоволствие ще се възползват от неговата слабост. Европа просто не може да си позволи да се разпадне, след като е работила за засилване на интеграцията в продължение на 60 години“, добавя той.

Ако например ЕС иска да преговаря успешно с Русия за доставки на енергоносители, той ще трябва да говори в един глас и да направи всичко възможно да спре политиката на руския премиер Владимир Путин „Разделяй и владей“, убеден е анализаторът.

„През последните години Путин и компания хитро противопоставяха европейските държави една на друга, така че Русия да може да иска много високи цени и изгодни условия на доставка. Вследствие на това европейците станаха по-уязвими и им излиза през носа. Москва все още държи своите газови и петролни карти близо до касата си“, смята Маркус.

Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Пенчев
преди 12 години
Лешоядите ядат ***.Да разбирам ли,че еврото вече е мъртво?А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
al64ad
преди 12 години
Нищо ново под слънцето от 2000 години .Явно е ,че Pax Europaea ще премине в Pax Germanica.Май ще се изпълни програмата максимум на Германия при създаването на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Нещо бъркаш, Германия също е жертва на лешоядите от Америка!!!Кризата е факт и тя има съвсем конкретни измерения.Няма защо да носим вода от девет дерета, за да го доказваме: днешната т.нар. световна финансова криза се дължи на една шепа хора, колкото се събират в заседателната зала на американската банка Голдмън Сакс (някъде я изписват Голдън Сакс). Тези няколко души са спечелили с машинации много милиарди, причинявайки фалита на цели държави и отнемайки собствеността на милиони хора, които нищо не разбират от финанси. Е, същите тези Голдмън Сакс са в основата и на европейската финансова криза.Първото, което трябва да знаете за голдман Сакс, е, че те са навсякъде. Най-голямата инвестиционна банка е един огромен вампирясал октопод, вкопчил се в лицето на човечеството, който насочва кръвосмучещата си тръба към всичко, което мирише на пари.А как ще се развият нещата в САЩ, може да се предвиди отсега. По-скоро американската държава ще престане да съществува, отколкото Голдмън Сакс да допуснат да бъдат извадени от играта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Марио Монти работи за заличаване на националните държави-членки на ЕСи превръщането на съюза в Съединени европейски щати (СЕЩ) поне от 2007 г. в рамките на проекта "Генерални европейски щати" (Etats Generaux de l'Europe) на тинк-танка ЮропаНова (EuropaNova). През 2009 г., като член на "Групата за бъдещето на Европа" Марио Монти е разработил проект, с който суверенитетът, самоуправлението и независимостта на европейските нации да бъдат отнети и те да бъдат подчинени на едно "икономическо правителство с общ финансов министър на ЕС" създаване на Европейски валутен фонд (по подобие на МВФ). Всеки, който започва да облага банки, инвеститори, и подобна ***, веднага стига до МВФ. Който спокойно и безкрайно дои собственият си народ, и го докарва до просешка тояга- получава грамоти от МВФ.Щом замирише нейде на гной и на *** хиените от МВФ тутакси се придвижват .Въртят се наоколо, много не бързат. Мъчиш се да се задържиш, не се даваш , но кръвта ти изтича и силите те напускат. Ехидните им крясъци се чуват далеч в тъмнинатаАко вземете на лешоядите мършата когато се хранят ще ви накълват целите.Може мъртвото месо да мирише и да има червии, но това за тях е най-вкусното блюдо.Нито им давайте целина или моркови пак ще ви накълват мислейки, че искате да им вземете мършата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 12 години
Лешоядите, са пиленца пред големия Лешояд. Германия вероятно нарочно разпалва кризата, за да вземе суверенитета на другарчетата. Когато огъня се разгори силно, Германия поуспокоява. Когато почне да загасва, пак го разпалва.Вече много пъти това двутактово движение се забелязва. Пред Германия лешоядите може само да си опърлят крилата, защото Германия държи и ноже и хляба. Например излиза Меркел и казва "ще има еврооблигации" и всички лешояди са обезглавени за миг. Излиза Меркел и казва "готови сме да напуснем еврозоната" и пазара се панира.Върви процес на заграбване на суверенитет, без човешки жерти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още