fallback

Лешоядите с удоволствие ще се възползват от слабостта на еврото

Дълговото бреме и незадоволителната конкурентоспособност на европейските държави в съчетание с руската политика "Разделяй и владей" правят региона максимално уязвим, твърди анализатор

18:18 | 22.11.11 г. 15

Следвайки всекидневните колебания около европейската дългова криза, става по-трудно да се концентрираме върху дългосрочния, мащабен пейзаж. Анализатори от базираната в Амстердам ECR Research са се опитали да се дръпнат крачка назад и да погледнат на кризата и въздействието ѝ върху Европа по-скоро след десетилетия, отколкото след минути, посочва CNBC.

Предричайки, че САЩ, Китай, Индия, Япония, Русия, Бразилия и Европейският съюз ще бъдат големите световни или регионални сили през следващите десетилетия, експертите на ECR Research предупреждават Европа, натрупала дълг до небето, че е подложена на най-голям риск да загуби онова, което някога германският държавник Отo фон Бисмарк определи като „голямата игра“.

„От седемте основни играчи ЕС е уязвим в най-висока степен, тъй като няколко държави-членки са застрашени от крах под тежестта на дългове, достигащи небето, а от друга страна повечето икономики от еврозоната са с незадоволителна конкурентоспособност“, заявява старши анализаторът в компанията Едвард Маркус.

„Преди 20 години те може би щяха да се измъкнат, но сега лешоядите кръжат над континента и с удоволствие ще се възползват от неговата слабост. Европа просто не може да си позволи да се разпадне, след като е работила за засилване на интеграцията в продължение на 60 години“, добавя той.

Ако например ЕС иска да преговаря успешно с Русия за доставки на енергоносители, той ще трябва да говори в един глас и да направи всичко възможно да спре политиката на руския премиер Владимир Путин „Разделяй и владей“, убеден е анализаторът.

„През последните години Путин и компания хитро противопоставяха европейските държави една на друга, така че Русия да може да иска много високи цени и изгодни условия на доставка. Вследствие на това европейците станаха по-уязвими и им излиза през носа. Москва все още държи своите газови и петролни карти близо до касата си“, смята Маркус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
fallback