fallback

Какви са сценариите за Италия, ако страната не успее да си помогне сама

Липсата на реакция на пазарния натиск показва също, че инструментите за международна спасителна интервенция са все по-ограничени, пише Financial Times

13:53 | 10.11.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Пазарите притиснаха Италия и еврозоната до ръба, от който според мнозина инвеститори връщане назад няма. Въпреки това в сряда официални представители от Европейския Съюз (ЕС) заявиха, че ще изчакат Италия да гласува новото си правителство и че не са обсъждали нови извънредни мерки за овладяване на кризата, пише Financial Times.

Липсата на реакция на пазарния натиск илюстрира, както убеждението на европейските политици, че единствено действията на самата Италия могат да успокоят пазарите, така и признанието, че инструментите за международна спасителна интервенция са все по-ограничени.

Перспективата за експертно правителство в Рим, което да смени кабинета на Силвио Берлускони и да проведе дългоочакваните икономически реформи, в съчетание с възстановяването на реда в Гърция и разширяването на европейският фонд за финансова стабилност (EFSF), представлява най-добрата възможност за разсейване на сгъстяващите се над Италия облаци.

„Няма нищо, което европейските лидери реално могат да направят в този момент“, казва Сони Капур, директор на консултантската компания Re-Define. „Те могат единствено да наблюдават какво се случва в Италия“.

Все пак, ако Италия не успее да си помогне сама, сценариите според Financial Times стават доста по-интересни:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
fallback