fallback

Гърция е на ръба. Купувайте!*

Когато по улиците се лее кръв е най-добрият момент за инвестиции, пише анализаторът на MarketWatch Брет Аръндс

14:27 | 07.11.11 г. 30
Автор - снимка
Създател

„Чухте ме. Не съм луд – купувайте Гърция! Добре де, може и да съм малко луд. Обаче не се шегувам – купувайте Гърция!” Така започва коментар на анализатора на MarketWatch Брет Аръндс, посветен на последните събития около южните ни съседи.

Какво ще стане с референдума? Какво ще стане с вота на доверие? Правителството може да падне! Може да настъпи анархия (която, между другото, е гръцко изобретение). Що за откачен човек би инвестирал в Гърция сега?

Ако сте напреднал инвеститор с достъп до международния пазар, то със сигурност трябва да се замислите дали да не инвестирате в Гърция, твърди Аръндс. В подкрепа на своята теза той изтъква пет причини.

На първо място акциите не са правителствени облигации. Не се интересувам от инвестиции в гръцки държавен дълг, макар че вероятно скоро той ще предлага значителна възвращаемост. Корпоративните акции обаче са независими от правителството. Купете акции в транспортни фирми, продавачи на дребно, животозастрахователи, бутилиращи компании, представители на добивния сектор – те ще оцелеят.

В настоящия момент, според данни на FactSet, гръцкият пазар е евтин. Компаниите се търгуват при съотношение цена/очаквана печалба на акция равен на шест, а коефициентът цена/счетоводна стойност на акция е 0,5. Трябва да се признае, че не е много ясно какви техники стоят зад тези счетоводни стойности, но съотношението е наистина ниско. Дивидентната доходност на пазара пък е около 6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 13.09.22 г.
fallback