fallback

Игра на фалити – Гърция ли е най-големият грешник?

Поглед в историята показва, че макар и да е сред държавите с най-много фалити, Гърция е изпреварена от други „шампиони“

11:54 | 04.11.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

Ако Гърция обяви неплатежоспособност, това ще бъде шестият фалит в дългата история на страната. Това звучи доста стряскащо, но всъщност има държави, сполетявани от подобна съдба и повече пъти.

При фалит на Гърция би било добре някои други държави да се въздържат от критика и злорадство, най-малкото заради собствената си история - гръцките фалити биха били с два по-малко от германските и с цели седем от испанските, изчисляват икономистите Кармен Райнхард и Кенет Рогоф. Гърция може и да не е най-тежкият случай в историята, но не е и в особено добра позиция. От обявяването на независимостта през 1829 година гръцките държавници фалират общо пет пъти. Според Райнхарт и Рогоф пък през поне половината от времето страната е била в положение, подобно на сегашното - с тежки финансови проблеми и на крачка от банкрута.

За сравнение: Германия е била в "предфалитно" състояние през близо 13% от периода след 1800 година.

Ето и "шампионите" в непрестижната класация:

Испания

От историческа гледна точка испанците са световни шампиони, когато става дума за неплащане на дългове. Според изчисленията на Райнхарт и Рогоф досега в историята си Испания 13 пъти е обявявала фалит или поне не е изплащала голяма част от задълженията си.

До 1800 година Испания обявява неплатежоспособност шест пъти, а само през 19 век фалитите са седем. Испанският крал Фелипе Втори по време на управлението си довежда страната до банкрут три пъти - през 1557, 1575 и 1596 година. Причината са поредицата скъпи войни, които монархът води.

Португалия

Съседът на Испания също има дълга история на нередовен длъжник. За първи път страната фалира през 1560 година, а през 19 век натрупва пет банкрута.

Франция

Изследването на Райнхарт и Рогоф сочи, че Франция е обявявала фалит пет пъти в историята си, последният от които е през 1812 година. Особено зрелищен е финансовият срив през 1805  година, когато френски търговци спекулират с испански сребърни резерви в Мексико.

Вероятно в миналото френската държава би фалирала още няколко пъти, но владетелите прилагали един наистина ефективен, макар и доста ужасяващ "спасителен механизъм" - ако дълговете ставали твърде големи, то вътрешните кредитори просто били екзекутирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
fallback