fallback

Еврозоната е заплашена от срив на рейтинги

Както Франция, така и Германия може да попаднат под огъня на рейтинговите агенции, докато техните топ политици са залисани да спасяват Гърция

16:40 | 17.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Звучи като някой филм на ужасите – спасителите на еврото работят до изтощаване върху концепциите за решение на дълговата криза в техните партньорски страни и накрая забравят да направят самите себе си устойчиви на кризата и по този начин да се спасят. Така накрая няма да има печеливши, всички ще загубят, а еврозоната ще бъде изправена пред разпад. Никой политик не смее да изрече този сценарий на глас, но според икономистите той е напълно реален, пише в свой анализ Handelsblatt.

Причината е във факта, че самите европейски страни, основоположнички на общата европейска валута – Франция и Германия, също са затънали до шия в дългове. Според рейтинговата агенция Fitch пък някои големи световни банки не за достатъчно резистентни на кризата. Така тя заплаши с възможно понижение на рейтингите седем големи инвестиционни банки, сред които и Deutsche Bank. Агенцията смята, че заради голямата си зависимост от бизнеса на капиталовите пазари банките ще пострадат от волатилността на борсите. 

„Освен това заради сложността на бизнес моделите им е трудно изчислимо какви може да са загубите им заради неочаквани спадове на борсите“, допълва Fitch. А резултатът от това може да е финансово натоварване за самите държави, в случай, че те трябва да влязат в ролята на банкови спасители.

Главните икономисти на Commerzbank и Barclays Capital Deutschland Йорг Кремер и Торстен Полайт са на същото мнение. Те смятат, че заради нарастващата възможност за допълнителни помощи за задлъжнели държави като Гърция и местния банков сектор Франция може да загуби топ рейтинга си.

„Един нов спасителен пакет за задлъжнелите страни в южната част на валутния съюз може да натовари френските държавни финанси“, казва Кремер. Според него има опасност в такъв случай Standard & Poor’s да снабди оценката си за рейтинга на Франция с негативна перспектива.

„През идващата година рейтингът AAA може и да бъде намален“, продължава Кремер. От една страна, икономическият ръст ще бъде отслабен, а от друга, „политиците ще се колебаят да понижат разходите и да вдигнат данъците заради президентските избори“.

И главният икономист на Barclays Полайт не изключва възможността Франция да се прости с топ рейтинга си. „Проблемите на местните банки могат да доведат до масивно допълнително натоварване на финансовото състояние на френската държава“, казва той. А бюджетът на французите и в момента бил всичко друго, но не и „будещ доверие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
fallback