fallback

Гръцката криза разкрива трагичния дефект на ЕС

Европейските лидери може и да имат волята да оставят Гърция в еврозоната, но не и тази възможност

11:33 | 03.10.11 г. 40
Автор - снимка
Създател

В своя нашумял за времето си трактат „Великата илюзия“, публикуван през 1910 г., писателят Норман Ейнджъл твърди, че държавите са до такава степен финансово и икономически обвързани, че евентуална война би засегнала колкото победителя, толкова и победения. При това положение, посочва Ейнджъл, никоя страна не би била толкова глупава, че да започне война, пише Wall Street Journal.

Неговият анализ за икономическата катастрофа, която води след себе си една война, се оказа верен, заключенията му за политическата реалност обаче се оказаха трагично погрешни. Четири години по-късно европейските страни се впуснаха във втория най-ужасяващ военен конфликт в историята на човечеството.

Икономическите последици от излизането на Гърция от еврозоната – развитие, което може да последва фалита на страната, но не е задължително следствие от него – предполагат, че това е нещо, което европейските политици ще се опитат да избегнат на всяка цена.

Това ще е „финансова и икономическа катастрофа не само за Гърция, но и за останалите 16 страни в еврозоната“, твърди Вилем Буитер, главнен икономист на Citigroup. „Това ще предизвика отлив на капитали от банките на всички страни, за които според пазарите и инвеститорите съществува дори и най-малък шанс също да напуснат валутния съюз“. Инвеститорите и кредиторите на тези страни на практика ще обявят стачка. Сътресенията ще се усетят по цял свят.

Според анализатори напускането на Гърция или на някоя друга слаба икономика, може да струва на съответната страна 25% или повече от брутния й вътрешен продукт (БВП) само през първата година. Дори ако напусналата стана е голяма европейска икономика, като Германия, цената би била огромна.

Но дори евентуалното излизане на страна от еврозоната по време на финансова паника да е крайно нежелателно, възможно ли е то да бъде избегнато?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
fallback