fallback

Колапс на еврозоната и глобална рецесия прогнозират икономисти

Над половината от участниците в проучване на Bloomberg сред инвеститори са на мнение, че през 2012 г. Европа ще е най-лошото място за инвестиции в света

16:28 | 29.09.11 г. 29
Автор - снимка
Създател

През 2012 г. инвеститорите по света очакват европейската дългова криза да доведе до глобална рецесия, съпроводена от финансов колапс и социални бунтове, като 72% прогнозират, че поне една страна ще напусне еврозоната през следващите пет години, разкриват резултатите от проучване на Bloomberg.

Около три четвърти от участниците в проучването, проведено тази седмица, очакват икономиката на еврозоната да изпадне в рецесия през следващите 12 месеца, докато според 53% кризата в банковия сектор ще се влоши. Проучването е проведено сред 1031 инвеститори, анализатори и брокери. 40% от участниците очакват поне една страна да напусне еврозоната през следващата година.

Повече от една трета от участниците посочват, че влошаващата се ситуация около европейските дългове ще доведе до глобална рецесия през 2012 г. Песимизмът илюстрира натиска, на който са подложени европейските политици, опитващи се да намерят решение за продължаващата вече втора година дългова криза.

Миналата седмица световните пазари навлязоха в първия мечи пазар от две години насам, докато финансисти от цял свят, включително щатският финансов министър Тимъти Гайтнър, призоваха европейските лидери да положат допълнителни усилия за овладяване на кризата.

„Това е лоша криза“, казва Жан-Ивс Шеро, инвестиционен директор на Halkin Investments LLP в Лондон. „След последното разпалване на кризата в Гърция сега имаме криза в доверието, а това влияе на пазарите и може да засегне световните икономики. Политиците трябва да действат доста бързо“.

Проблемите на Европа се усложниха след задълбочаването на спора между Атина и останалите страни от еврозоната за това дали страната заслужава следващия транш от гласувания през май 2010 г. спасителен пакет. Европейските законодатели се опитват да договорят разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност, докато инвеститорите поставят под въпрос способността на банките да издържат на нови пазарни трусове и икономическото забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
fallback