fallback

Може ли САЩ да съветват Европа?

Авторитетът на САЩ е доста ерозирал - страната не е в позиция просто да се появи и да започне да обяснява на Европа какво да прави, пише New York Times

15:50 | 19.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс

Дълги години Съединените щати играеха ролята на световен финансов консултант. Днес обаче репутацията на Вашингтон далеч не изглежда безупречна.

Икономистите на Белия дом, които в дните на азиатската криза от 90-те години бяха приемани за „спасителите на света“, сега се налага да се извиняват за щетите от последния финансов колапс и да предлагат на европейските си колеги изстрадано съчувствие. Промяната в тона си пролича в петък по време на нетипичната поява на щатския финансов министър Тимъти Гайтнър на срещата на финансовите министри от еврозоната, пише New York Times.

Гайтнър беше поканен да предложи съвет за разплитането на европейските дългови и банкови проблеми.

Европейските лидери обаче не проявиха особен ентусиазъм около срещата си с щатския финансов министър. Те не само, че се отнесоха доста резервирано към идеите на Гайтнър, но някои от тях дори изразиха съмнение до каква степен САЩ са в позиция да дават съвети.

„Изглежда странно, че въпреки, че американците имат доста по-лоши фискални фундаменти от еврозоната, те се опитват да ни казват какво да правим“, заяви след петъчната среща австрийският финансов министър Мария Фехтер. „Очаквах, че докато Гайтнър обяснява как вижда света, той ще се вслуша и в това, което ние имаме да кажем“.

Подобни критики бяха изказани и от други европейски политици, включително от финансовия министър на Белгия Дидие Рендер, който подчерта, че Гайтнър „по-скоро е трябвало да слуша, отколкото да говори“.

Жан-Клод Юнкер, председятелят на групата на финансовите министри от еврозоната заяви, че представителите на европейските правителства не са пожелали да проведат детайлно обсъждане по въпроса за разширяването на спасителния фонд със „страна, която не е член на еврозоната“.

Американците са наясно, че особено сега трябва да са повече от внимателни, когато се опитват да съветват други страни. Ето защо Гайтнър не представи конкретен план или предложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
fallback