fallback

Нееднозначни реакции след речта на Обама за заетостта в САЩ

Вижте какво мислят за мерките, предложени от американския президент Мохамед Ел-Ериан, Марк Фабер и нобеловият лауреат за икономика Пол Кругман

18:28 | 09.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Пакетът от мерки за стимулиране на заетостта, предложен от американския президент Барак Обама може да насърчи растежа на щатската икономика с 1 до 3 процентни пункта през 2012 г. и да създаде 1 млн. нови работни места, понижавайки безработицата в страната с половин процентен пункт, съобщава Ройтерс, цитирайки първоначални оценки на анализатори.

Несигурността разбира се произтича от това, дали доминираният от републиканците Конгрес ще одобри пакета на стойност 447 млрд. долара в неговата цялост  – малко вероятна перспектива в светлината на републиканските критики, че програмата за икономически стимули, струвала на бюджета 830 млрд. долара през февруари 2009 г., не е успяла да възстанови икономиката и единствено е довела до раздуване на бюджетния дефицит.

Според анализаторите, ако програмата бъде приета в нейната цялост, което е малко вероятно, до края на 2012 г. тя ще понижи безработицата до 8%, от сегашните 9,1%. Ел-Ериан: Белият дом най-сетне призна дълбочината на кризата със заетостта

„Съдейки по въздействащата реч на Обама, щатската администрация най-накрая признава дълбочината на кризата на пазара на труда и нуждата от цялостно решение на проблема“, посочва изпълнителният директор на Pimco Мохамед Ел-Ериан, по повод на предложения от Вашингтон план за стимулиране на заетостта.

„Програмата предоставя реална възможност за преодоляване на структурните препятствия пред икономическия растеж и заетостта. Ефективността й обаче е заложник на два фактора, които предстои да бъдат изяснени през следващите дни“, казва Ел-Ериан цитиран от CNBC.

„Добрата новина е, че след болезненото и за мнозина необяснимо забавяне, администрацията най-после се преориентира от досегашната серия от неефективни и половинчати мерки към цялостна програма за преодоляването на ключови препятствия пред създаването на нови работни места“, допълва Ел-Ериан.

Лошата новина е, че ефективността на програмата далеч не е гарантирана и причините са две, коментира той.

„Първо, трябва да изчакаме до следващата седмица, за да разберем подробности за фискалния компонент на програмата. Необходимо е разходите за програмата да бъде компенсирани с адекватна данъчна реформа и ограничаване на бюджетните разходи в средносрочен план“, казва Ел-Ериан. „Второ, не е ясно как подобна центристка програма ще спечели подкрепата на силно поляризирания Конгрес“.

„Ако това все пак се случи, речта от четвъртък може да даде старта на възстановяването за американската икономика“, прогнозира икономистът.

Фабер: Речта на Обама е „пълна шега“

Речта на президента Обама може и да се е харесала на Ел-Ериан, но не и на Марк Фабер, издателят на доклада „Gloom, Boom and Doom“.

Пакетът е „още един пълен провал за кейнсианската икономика и практика на зловредни интервенции“, казва Фабер, цитиран от CNBC. Според Фабер речта звучи като „пълна шега“ на фона на приказките за понижаване на бюджетните дефицити. Кругман: Новия план на Обама е доста по-добър, отколкото очаквах

„Аз бях приятно изненадан от новия план на Обама, който е доста по-смел и добър, отколкото очаквах“, пише Пол Кругман, носител на нобелова награда за икономика и преподавател в Университета в Принстън в коментар за New York Times. „Планът не е чак толкова смел, колкото ми се искаше, но ако се превърне в закон, той чувствително ще понижи безработицата“.

„Разбира се това е малко вероятно поради опозицията на републиканците“, допълва Кругман. „Нито пък е вероятно да се случи нещо друго, което може да помогне на 14-те млн. безработни американци и това е както трагедия, така и престъпление“, посочва той.

Странно е, но „водещи републиканци се обявиха срещу понижаването на данъците – ако не по принцип, то поне когато то е от полза на работещите американци, вместо на богатите и корпорациите“, пише Кругман.

Републиканците се противопоставят и на валутната политика на Федералния резерв (Фед). В сряда умереният републикански кандидат в надпреварата за Белия дом Мит Ромни декларира, че ако бъде избран, ще смени шефа на Фед Бен Бернанке. На практика, Бернанке просто се опита да направи нещо по въпроса с безработицата, пише Кругман.

Другият основен кандидат на републиканците и виден представител на Чаеното парти, Рик Пери, заявява, че Бернанке „трябва да бъде изритан безцеремонно и че с него трябва да се разправят по доста неприятен начин“. Така че за момента водещите републиканци са срещу каквито и да е мерки, които могат да доведат до понижаване на безработицата, коментира Кругман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 10.09.22 г.
fallback