fallback

Хедж фондовете с доходност от едва 2% от началото на година заради волатилността

Дори водещи имена в индустрията са на загуба, като при някои фондове тя е двуцифрена в процентно изражение

11:42 | 08.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Някои от най-големите хедж фондове по света понесоха значителни загуби след два месеца на пазарна волатилност и нарастващи страхове за глобалната икономика, пише Financial Times

Данните за месечното представяне на индустрията, които ще бъдат оповестени по-късно в петък от Hedge Fund Research, се очаква да потвърдят колебливите резултати от първата половина на годината. От януари средната възвръщаемост на фондовете е малко над 2%.

Сред губещите се нареждат Paulson & Co, британският Lansdowne Partners и много от водещите световни фондове.

Дори мениджъри ветерани - тези, които са в най-добри позиции да се справят при усложнени пазарни условия  - се оказаха неподготвени. Сред фондовете, понесли най-тежък удар за последния месец е MLM Macro, който изгуби 9,2% до 24 юни. От началото на годината фондът е загубил почти 25% от активите си. Advantage Plus на  Paulson & Co през юни се е понижил с 11,5%. Фондът, който управлява 9 млрд. долара, е изгубил 18,4% от началото на годината.

За миналия месец до 23 юни Moore Capital е изгубил 2,4%, с което загубите от януари са достигнали 4,8%, докато Caxton Associates през юни се е разделил с 1,5% от стойността си, а от началото на годината - с 4,5%.

Управляващият 2 млрд. долара Highbridge Capital през юни е изгубил 6,4%, а от началото на годината до 24 юни - 3,5%.

Ветеранът Пол Тюдор Джоунс с неговия Tudor BVI е загубил 2,8% през първите 24 дни на юни, с което загубите му от началото на година достигат 3%.

Подобни загуби карат много инвеститори да понижават рисковата си експозиция и да преминават към кеш. „Ликвидирахме значителна част от портфейла си - нещата не изглежда да се подобряват. В най-добрия случай това ще продължи до края на лятото“, казва инвестиционен директор на фонд, управляващ няколко милиарда долара, пожелал анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 11.09.22 г.
fallback