fallback

Частните дългове на икономиките не трябва да бъдат пренебрегвани

Заедно с държавните те формират планина, която може да натежи върху растежа на световната икономика, когато лихвите се повишат, смята Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

17:07 | 16.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Най-често срещаната тема днес в икономическите коментари е дълговата криза в Гърция и подобните проблеми в много други страни, пише Цветослав Цачев*, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг, в блога на посредника. 

Всички погледи са насочени към държавните заеми, но и частните дългове са прекалено много, за да бъдат игнорирани. Защо това трябва да е от значение, щом като дори рейтинговите агенции не са склонни да променят оценката за риска на държавите с високи дългове, пита се анализаторът?

Защото обслужването на дълговете ще тежи на цялата икономика, а намалението на потреблението за покриване на лихвите ще доведе до още по-голяма стагнация и свиване на приходите от косвени данъци. Но и трупането на дълг е точно това – потребление сега вместо в бъдеще. Графиката показва натрупания държавен дълг и кредитите на банките към частни лица като процент от БВП. Данните са от Световната банка и МВФ, съответно за 2009 и 2010 г. Не са включени облигационните заеми, които също са в огромен размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 30.08.22 г.
fallback