fallback

UniCredit: Италия не е Гърция, италианският дълг е контролируем

Растежът в Италия е много нисък и в дългосрочен план може да създаде проблеми, посочва изпълнителният директор на банката

16:55 | 30.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Някои пазарни играчи твърдят, че Италия ще е следващата страна, която ще потърси финансова помощ, но според Федерико Гизони, изпълнителен директор на Unicredit, ситуацията в страната е съвсем различна от тази в Гърция, пише CNBC.

“Да, наистина, Италия има дълг и той е по-висок от този на други страни. Италианският дълг е 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, но ако разгледате неговата структура, ще видите, че външният дълг е много малък“, казва Гизони.

“Това, което е важно сега, е бюджетният дефицит, който в Италия е 4,6%. В много други страни проблемът с дефицита е съвсем различен“, допълва той.

Италианският дефицит може и да не е толкова висок, колкото в други европейски страни, но трябва да имаме предвид, че бюджетният дефицит се превръща в проблем, ако не е съпроводен от достатъчен икономически растеж, допълва Гизони.

„Аз мисля, че истинският проблем на Италия, върху който правителството трябва да е фокусирано през цялото време, е растежът. Растежът в Италия е много нисък и в дългосрочен план може да създаде проблеми, включително около способността на страната да понижава дълговите си нива“, посочва банкерът, допълвайки, че именно поради тази причина той не смята, че Италия, за разлика от Гърция и други страни, точно в момента има проблем.

Гизони вижда Гърция като много по-сериозен проблем, отколкото Италия, но не е съгласен с идеята за каквото и да е преструктуриране на гръцкия дълг.

“Моето мнение е, че препрофилирането или преструктурирането или орязването, както искате го наричайте, можеше да е възможно преди една година, но не и сега. Вече е твърде късно“, казва той.

Сега Гърция трябва да бъде подкрепяна, за да бъде избегнат фалит в еврозоната, тъй като друга алтернатива няма. За напускане на еврозоната не може да става и дума, подчертава Гизони.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 09.09.22 г.
fallback