fallback

Малките инвестиционни перли в развиващия се свят

За последните 14 години група от малки развиващи се пазари се е представила с 39% по-добре от страните БРИК

08:08 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки че страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) са във фокуса на медийното внимание, някои по-малки пазари също могат да се окажат атрактивни за инвеститорите. 

Проблемът е, че по-малките пазари също така могат и да са по-волатилни – твърде голяма експозиция в Тайланд например може да е по-рискована от това да заложите всичко в Китай, пише Financial Times.

Въпреки това, инвестиционна кошница от малки пазари е нещо различно.

State Street Global Advisors (SSGA) е изчислила, че за последните 14 години група от малки развиващи се пазари се е представила с 39% по-добре от страните БРИК по отношение на ръста на борсовите индекси.

Това звучи доста примамливо, но все пак не трябва да забравяме, че по-малките пазари често са по-малко ликвидни и предлагат по-малък избор от акции.

SSGA, щатски фонд, управляващ около 75 млрд. в активи на развиващи се пазари, разглежда представянето на 11 малки пазара след края на 1996 г. Разгледаните пазари са Колумбия, Египет, Чехия, Перу, Унгария, Турция, Чили, Полша, Филипините, Тайланд и Израел (въпреки че миналата година Израел отпадна от изследването, след като страната беше отписана от индекса на развиващите се пазари MSCI, тъй като вече не се счита за развиваща се икономика).

Портфолио мениджърът на SSGA Крис Лейн е подбрал страните по два критерия – активите на никоя от тях да не надхвърлят 2% от MSCI и фондовите им пазари да не са прекалено зависими от шепа доминиращи акции ( в случая с Мароко - Maroc Telecom).

„Възходът на развиващите се пазари е нещо повече от историята на страните БРИК. Въпреки че е уместно да запазят ключова експозиция към страните БРИК, инвеститорите, не трябва да си затварят очите и за други региони на растеж“, казва Лейн.

„Много от малките развиващи се икономики систематично извършват интересни за инвеститорите реформи и затова заслужават вниманието на международната инвестиционна общност. Много от тези икономики предлагат растеж и стабилна доходност, разбира се на известна цена - по-малката ликвидността и повишената волатилност”, коментира той.

Лейн изчислява, че 10-те страни представляват около 10% от MSCI и той препоръчва на инвеститорите да отделят 15% от инвестиционния си портфейл за развиващи се икономики именно на тези пазари.

Все пак не трябва да забравяме, че в сравнение с пазарите БРИК, поради по-ниската ликвидност, големите фондове ще изпитват затруднения с постигането на достатъчно голяма експозиция на тези пазари.

Любопитно е, че наред с по-бързото нарастване на акциите, по-малките пазари предлагат по-добра доходност от дивиденти – 2,8% спрямо 2,1% в БРИК. Лейн прогнозира, че по-малките пазари ще продължават да се представят по-добре от страните БРИК, тъй като ще продължат да се представят по-добре от MSCI.

Все пак ключът е в диверсификацията. Лейн предупреждава да се избягва фаворизирането на един от малките пазари за сметка на другите, особено в светлината на скорошния бум от непредвидени събития и в частност бунтовете в Близкия изток.

„Високата степен на диверсификация винаги ще бъде на мода“, посочва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 09.09.22 г.
fallback