fallback

Какво да правят компаниите с кеша в балансите си?

50 от най-големите компании в света разполагат с над 1,1 трлн. долара кеш и е важно какви са намеренията им за неговата употреба

09:56 | 09.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Онези, които смятат, че огромните количества кеш, притежаван от големите компании, е съсредоточен само в куфарчетата на корпоративна Америка, трябва да помислят отново, пише CNBC.

Според данни на Standard&Poor's 50-те компании в света с най-много пари в брой притежават над 1,1 трлн. долара кеш в балансите си. Едва една трета от тези компании обаче са американски.

Компании като Toyota, която има 48 млрд. долара кеш в баланса си, China Mobile с 47 млрд. и Petrobras с 35 млрд. долара показват, че парите далеч не са само в САЩ. В списъка има и 17 дружества от Европа, сред които са Total, Volkswagen и Vodafone.

Според Ричард Питерсън, директор стратегии за анализ в Standard&Poor's, наличието на толкова много кеш ще доведе не само до по-високи печалби, но и до повече трасгранични сливания и придобивания.

„Ако получаваш лихва от 1-2 процента по краткосрочни и средносрочни облигации, може би е по-добре да сложиш парите другаде“, аргументира се анализаторът.

Компаниите, които не използват кеша за придобивания, имат и други възможности – например да раздадат дивиденти или да изкупят свои акции. Много инвеститори залагат на такива варианти и изваждат кеша при търсенето на справедлива стойност на цената на акциите.

Така например мнозина оценяват акциите на Microsoft, които струват 28 долара, на 23,20 долара за брой, тъй като в баланса на компанията има по 4,80 долара на акция пари в брой.

Доста често обаче не става въпрос просто за елементарни действия като изваждане. Ако мениджмънтът държи на думата си и реинвестира капитала в бизнеса си, възвръщаемостта може да бъде по-висока, коментира Хауърд Силвърблат от Standard&Poor's.

Отново по примера на Microsoft – компанията печели по едва 2,35 на сто лихва върху огромното количество от 40,2 млрд. кеш, което притежава. В същото време обаче е постигната възвращаемост на собствения капитал (ROE) от 40,6 на сто.

Не всички компании имат капацитет да реинвестират като Microsoft. “Инвеститорите ще изгубят търпение към компаниите, които кътат пари в брой“, смята Милтъм Езрати от Lord, цитиран от CNBC.

Ако компаниите чакат повече от три тримесечия, преди да започнат да използват кешовите си наличности, то започва да се повдига въпросът дали мениджмънтът знае какво да прави с тези пари и дали изобщо има идеи за бъдещето. „Защото ако има планове, то те трябва да се изпълняват“, категоричен е Езрати.

Специалистите, цитирани в материала, са категорични – независимо дали плановете са за придобивания или изплащане на дивидент, то те трябва да бъдат изпълнени по възможно най-бърз начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
fallback