fallback

FT: Египет разкрива забравени рискове от развиващия се свят

Падането на авторитарния режим в Египет може да провокира бунтове срещу богатите на нефт арабски диктатори в целия регион, пише изданието

10:28 | 02.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

В кампанията си за привличане на туристи египетската туристическа агенция използва рекламната фраза „Там, откъдето започва всичко!“. Последната вълна от несигурност, обхванала Близкия изток, започна с бунта в Тунис, но от гледна точка на инвеститорите Египет е мястото, откъдето започна всичко, пише Financial Times.

Египет има ключово значение. От една страна, през египетска територия преминава Суецкият канал, а от друга, падането на авторитарния режим в страната може да провокира бунтове срещу богатите на нефт арабски диктатори в целия регион.

Събитията имат и психологическо значение. През последното десетилетие инвеститорите в развиващите се пазари обръщаха все по-малко и по-малко внимание на политиката, защото стабилността на режимите и добрите печалби ги караха да забравят предишни фалити.

Също така революционната треска може да се разпространи и в други арабски страни и да застраши доставките на петрол. Вчера цената на лекия суров петрол тип Брент надхвърли 100 долара за барел.

Психологическото пренасяне на проблемите представлява по-голяма заплаха за неарабските страни. Инвеститорите може да си спомнят за опасностите от наливането на пари в потъпкващи човешките права, оцапани с кръв режими, като Китай.

Сега засега тези рискове все още не са отчетени на пазара. Допълнителната доходност, която инвеститорите търсят, за да притежават деноминирани в долари облигации на страни от развиващия се свят вместо щатски облигации, се повиши незначително и остава по-близо до тази на корпоративните облигации с инвестиционен рейтинг, отколкото до „джънк“ облигациите.

Но дори инвеститорите да игнорират опасностите от политическата нестабилност, автократите не правят тази грешка. Докато инфлацията се отразява на цената на храните и енергията, контролът над цените, ограниченията за износа и държавните субсидии стават все по-популярни методи за овладяване на ситуацията. Това несъмнено ще повиши инфлацията в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
fallback