fallback

Марк Фабер: Заложете на Европа и САЩ

Развиващите се страни ще трябва да затегнат валутните си политики или да оставят инфлацията да се ускори – и двата сценария не са особено стимулиращи за фондовите пазари, казва икономистът

17:08 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Повишаващото се инфлационно напрежение на развиващите се пазари ще направи Европа и САЩ по-добри места за инвестиции през 2011 г., казва Марк Фабер, автор на доклада "Gloom, Boom and Doom", цитиран от CNBC.

Повишаващите се цени на храните и енергията ще имат по-голям негативен ефект в по-бедни страни като Китай и Индия, посочва Фабер.

„По света и особено в САЩ се печатат пари и това доведе до много висока инфлация на цените на храните и енергията“, казва Фабер. „В страни с ниски доходи като Китай, Индия и Виетнам разходите за енергия и храна съставляват много по-голям дял от общите разходи на домакинствата, отколкото в САЩ“.

„Така че тези страни ще пострадат най-много от висока базова инфлация, като това ще намали покупателната способност на населението им. Според мен централните банки в развиващите се страни ще трябва да затегнат валутните си политики или да оставят инфлацията да се ускори – и двата сценария не са особено стимулиращи за фондовите пазари“, допълва той.

Инвеститорите, търсещи защита от предстоящото инфлационно напрежение, трябва да купуват петрол. Според Фабер цената на петрола ще се повиши независимо от това, какво се случва с глобалната икономика.

Цената на петрола се повиши рязко през последните два месеца – с 14% от 23 ноември. Други суровини, в частност зърнените култури, също поскъпнаха значително.

Ако икономиката се възстанови, тогава цената на петрола ще нарасне, а ако високата инфлация предизвика глобален конфликт, това ще наруши доставките и ще доведе до още по-високи цени, казва Фабер.

„Независимо дали сте в крайно биче или в крайно мечо настроение“, казва той, „трябва да заложите на петрола“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
fallback