IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Подходът за съкращаване на разходите в Европа е „явна грешка“

Според носителя на Нобелова награда за икономика пълното възстановяване в еврозоната ще отнеме години

16:56 | 06.01.11 г. 33
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: Подходът за съкращаване на разходите в Европа е „явна грешка“

Стратегията на еврозоната за съкращаване на разходите с цел да се намали дълговата тежест по време на кредитна криза е „явна грешка“ и вероятно ще има негативен ефект върху икономическия растеж на региона, казва носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от CNBC.

„Това, което е очевидна грешка, е фокусирането върху съкращаването на разходите“, казва Стиглиц. “В Европа икономиките все още са слаби, безработицата е все още около 10% и мерките, които се взимат сега, вероятно ще имат негативен ефект“.

Испания, една от най-силно засегнатите от дълговата криза страни в еврозоната, всъщност преди началото на кризата имаше бюджетен излишък, посочва Стиглиц.

„Важното е не дали страните са били финансово недисциплинирани. Проблемът се крие в това, че правилата, управляващи еврозоната, не са адекватни“, казва той.

Чрез съкращаване на разходите правителствата в Европа целят да понижат дълговите си нива, а това предизвиква публично недоволство и загуба на работни места. Междувременно рейтинговите агенции са понижили кредитните рейтинги на множество страни от периферията на еврозоната, което прави продажбата на правителствени активи по-трудна и допълнително задълбочава дълговия проблем.

Като алтернатива на мерките за съкращаване на бюджетните разходи Стиглиц предлага програма, базирана на солидарност между страните от еврозоната, която да стабилизира еврото, и програма, базирана на инвестиции, която да стимулира растежа. Въвеждането на общи европейски облигации би бил един от елементите на програмата за солидарност, необходима за успеха на еврото, казва той.

Проблемите, пред които е изправена еврозоната, са заложени още при създаването на валутния съюз, казва Стиглиц.

„Когато еврото беше създадено, много от нас бяха наясно, че това е незавършен проект“, казва той. “Еврото премахна два важни регулационни инструмента – валутните курсове и лихвените проценти, определяни от централните банки, без да предложи алтернатива, която да ги компенсира.“

Стиглиц подчертава, че пълното възстановяване в еврозоната ще отнеме години, но колко бързо ще се случи това зависи от политиката на европейските правителства.

Недоброто състояние на американската икономика също ще се отрази на региона, допълва той. Вероятността безработицата в САЩ да се понижи близо до нормални нива преди средата на десетилетието е слаба, прогнозира Стиглиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 2 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Лелелеле! Ти да не си новия нобелов лаурят?! "И този не е никакво име в областа на икономиката"?!...Твойто име как е да знаем кое е "ИМЕТО" в икономиката дето осветява Европа, Америка и целия свят! Баси "спецовете" дето са се навъдили по Нова година тук, че и със самочувствие като на артис от "Стъклен дом" носител на "Оскар" от Подуене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
amanotumnici
преди 13 години
Колега, Стиглиц е бил съветник на президента Първанов. Потърси информация в интернет за да се увериш и ни спами излишно дискусията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 5
all_trader
преди 13 години
или вече на едно посещение се вика че работят заедно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 7
all_trader
преди 13 години
Стиглиц НИКОГА НЕ Е БИЛ съветник на Първонов .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 3
amanotumnici
преди 13 години
Аз до колкото си спомням преди няколко години Стиглиц беше съветник по икономическите въпроси на нашия президен Георги Първанов. Досещате ли се какви са били взаимните ползи?! За нас - консултира ни нобелов лауреат по икономика. Това е много силен сигнал за инвеститорите. За Стиглиц - парички. Въпросният Стиглиц, нито е дал съвет, нито се е вяснал в България. А знаете ли защо всеки драпа да вземе нобелова награда? Милиона, който ще поличи като награда е капка в морето. След това, за няколко минутна реч му се плащат по стотици хиляди долара, без значение какво ще дрънка. В момнта света е в криза. Всеки е предпазлив и чака сигнали, за да случайно не се мине финансово. Влиянието струва пари, а от пари не знам някой да бяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 1
DanilOlivo
преди 13 години
Протокейнсианството съсипа Ваймарска Германия, Кейнсианството - Велика Британия, а неокейнсианци като Стиглиц и Кругман успяха да съсипят САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
или викаш и Стиглиц е платен драскач, а?-----------Човек може да е лоялен към нещо и без да е пряко платен. А може и просто да греши. Човешко е все пак... мисля си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 4
all_trader
преди 13 години
Стиглиц отдавна не е във Вашингтон . Други дърпат конците . това че е американец не означава че проповядва тяхната политика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 0
Ironhorse
преди 13 години
Америка е уплашена от перспективата, да има в Света кошница от резервни валути.След като Никсън премахна Златният стандарт, САЩ започнаха да облагат Света с нов данък "инфлация на долара". Смятате за близо 40 години колко пари са смъкнали от всички.Сега идва време да се чертае сметката, а като дойде и да се плаща в САЩ може да има и гражданска война. Не го казвам аз, или да злорадствам, но дълговете на правителството направо ще размажат икономиката.Не случайно "Чаеното парти" идва като товарен влак да измете от Вашингтон такива като Стиглиц!САЩ ще се оправят, но както е казал Чърчил:"Америка взима винаги правилните решения, след като е пробвала всички останали!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Обикновено той им плаща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още